Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Stopy v Osmijankovej literárnej záhrade - celoslovenská čitateľská súťaž a putovná výstava

Krátky opis
Putovná výstava je dramaturgicky pripravenou čitárňou prezentujúcou formou čitateľskej hry hodnotné diela slovenskej a svetovej detskej tvorby. Zároveň poskytuje množstvo podnetov pre prácu s detským literárnym textom.
Fotogaléria
Názov podujatia
Osmijankova literárna záhrada - putovná výstava

Miesto konania / kraj
Topoľčany / Topoľčany

Termín konania
05.03.2024 - 31.05.2024

Popis projektu

Ucelená literárno-výtvarná koncepcia výstavy vťahuje detského čitateľa do interaktívnej "záhradníckej" práce prostredníctvom ôsmich stanovíšť.

Primárne je určená školským kolektívom a organizovaným skupinám, ale vhodná je pre rodinné návštevy, odbornú i laickú verejnosť.

Výstavou sprevádza literárny hrdina Osmijankových rozprávok Kristy Bendovej Osmijanko s jeho verným kamarátom Osmidunčom. Výtvarné objekty navrhla slovenská scénografka Naďa Salbotová a literárny scenár vypracovali Eliška Sadíleková a Miroslava Biznárová. Na výstave je k dispozícii Osmijankova literárna mapa- skladačka, v ktorej si návštevníci vytvárajú svoju vlastnú záhradu.

V Osmijankovej literárnej záhrade návštevníci nájdu:

1) Rozprávkovník Kristy Bendovej - jej životopis i rodostrom, Osmijankov životopis. V tomto stanovišti sa návštevníci zoznámia aj s ilustrátormi Osmijankových rozprávok - Božena Plocháňová, Miroslav Cipár, Svetozár Mydlo.

2) strom Śifrovník, v ktorom musia odhaliť šifru na oslobodenie princeznej. Okrem toho spoznajú aj iné šifry, hlavolamy a rébusy i tajnú reč.

3) strom Fantazmagorika knihoplodá - ukrýva 8 literárnych hrdinov z klasickej detskej tvorby.

4) veršoplôtiky Tomáša Janovica, Miroslava Válka a Pavla Országha Hviezdoslava - návštevníci ich musia opraviť a poskladať podľa rýmov.

5) vzácne Knihokvety so živnou pôdou pre sadenie snov a túžob.

6) okrovú pustatinu so živoriacim pahýlom stromu - záchrana okrovej pustatiny.

7) Osmimetrovnicu kráľovskú - ktorá kvitne len vtedy, keď sa jej deti zdôveria kedy a kde im je s knihou dobre.

8) záhradný domček - Peliešok - plný skvelých kníh zo slovenských vydavateľstiev.

Výstava je prezentáciou všetkých literárnych žánrov a každé stanovište ponúka aktivity pre rôzne vekové kategórie čitateľov. 

Pozývame všetky deti a dospelých sadiť semienka svojho čitateľstva.

Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia. 


Názov prímateľa
OSMIJANKO n.o.

Celkový rozpočet:
19 000,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €