Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Elegy

Krátky opis
Výstava prezentuje dielo „Elegy“, pozostávajúce zo siedmich samostatných keramických plastík. Žijeme vo farebnej dobe nekonečných možností. Elegy otvára otázky o strate, smútku a spoločenských zmenách v kontexte aktuálnych udalostí. Svojou krehkosťou upozorňuje na nestálosť tohto diania, svojou ozdobnosťou a monumentálnosťou hlasno kričí a vyzýva k zamysleniu. Použitá je kombinovaná technika, šamotová kamenina, pigmenty a farebné glazúry.
Fotogaléria
Názov podujatia
Výstava / verejná prezentácia diela „Elegy“

Miesto konania / kraj
Hôrka / Poprad

Termín konania
01.02.2024 - 31.03.2024

Popis projektu

Žijeme vo farebnej dobe nekonečných možností. Napriek tomu sa stretávame s hrozbami, ktoré nás obmedzujú a negatívne ovplyvňujú, ako obmedzenie pohybu, strata domova, či svojich blízkych. Impulzy konkrétneho dojmu, nástrah a smútku vojnových udalostí sú podnetmi autorkinej umeleckej výpovede v slobodnom materiáli, v keramickej hmote.

Dielo pozostáva zo 7-mich samostatných keramických plastík/priestorových objektov, určených do exteriéru, ktoré autorka predstavuje z perspektívy monumentálnych stožiarov variabilných rozmerov, zložených z viacerých kusov, rôznych tvarov, aby demonštrovali množstvo a mix príčin, súvislostí a vzťahov, z ktorých každý problém pozostáva, ale aj množstvo odpovedí a relatívnych právd.

Každý objekt predstavuje celok, ktorý vypovedá o smútku a melanchólii, svojou krehkosťou upozorňuje na nestálosť diania. Svojou ozdobnosťou a monumentálnosťou kričí, upútava pozornosť s cieľom podnietiť k zamysleniu, empatii a prehodnocovaniu postojov.

Autorkou diela je Veronika Smiková, rodáčka z Popradu, momentálne využívajúca svoj čas na rodičovskej dovolenke. Jej vášeň pre umelecké spracovanie keramiky a skla harmonizuje s jej profesiou architektky. Jej tvorba je zakotvená v schopnosti porozumieť informáciám z blízkeho aj vzdialeného prostredia, ktoré demonštruje usporiadaním a opakovaním štruktúrnych jednotiek v priestore. Celkovú komplexnú štruktúru priestorových prvkov prezentuje ako vzťahy a aktuálne odkazy, ktoré sú zakódované v charakteristických tvaroch, proporciách a farbách.

Názov prímateľa
Veronika Smiková

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
1 246,00 €