Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Oslavy Zvrchovanosti Sloenskej republiky v obci Šumiac

Krátky opis
Zámerom projektu bolo zhotovenie 3 dievčenské a 6 chlapčenských šumiackych krojov pre deti a mládež v obci Šumiac na prezentáciu pri kultúrnych speváckych a tanečných podujatí.
Fotogaléria
Názov podujatia
Oslavy Zvrchovanosti Sloenskej republiky v obci Šumiac. Aktivity/výstupu: Oslavy Zvrchovanosti v Obci Šumiac, kultúrne podujatia.

Miesto konania / kraj
Šumiac / Brezno

Termín konania
01.06.2019 - 31.05.2020

Popis projektu

Cieľom projektu bolo zakúpenie ručne zhotovených šumiackych dievčenských a chlapčenských krojov, ktoré aj v súčasnosti ešte  nosia Šumiačania a to nielen na slávnostné dni hlavne na liturgie do kostola, ale aj Folklórny súbor Šumiačan na rôzne vystúpenia a kultúrne podujatia, ale aj naši žiaci a deti, ktoré reprezentujú Obec Šumiac na rôznych kultúrnych podujatiach a kultúrnych speváckych a tanečných súťažiach. V rámci projektu sme dali zhotoviť 6 dievčenských krojov, ktoré pozostávajú zo spodničky, riapkanej sukne, šurcu, oplecka, brusljaka, čižiem a čepca. Chalpčenský kroj pozostáva s chološní, košele, opasku s brjackou a klobúka. Tieto súčasti krojov zhotovili naši šumiacki remesleníci. Čižmi sme dali zhotoviť firme Cipísek, ktorá ušila, kvalitné šumiacke čižmy. Tieto kroje sú uložené v Základnej škole v Šumiaci uzamknuté v skrini, aby sa zabránilo ich poškodeniu. Projekt sme realizovali nasledovne: 

Prípravná fáza: oslovenie šumackych remeselníkov, ktorí kroje zhotovili. V ďalšej etape sme oslovili vedúcu detského súboru Šumiačanik ako aj riaditeľku základnej školy o prípravu programu na Oslavy Zvrchovanosti v obci Šumiac. V programe vystúpili v nových krojoch naši žiaci.  Následne v krojoch vystupovali aj na iných kultúrnych podujatiach. Veľkou prioritou pre našu obec bolo získanie finančných prostriedkov na zhotovenie 12 šumiackych krojov  a to z dôvodu, že máme na kultúrne podujatia takéto kroje pre našich žiakov a nemusíme mať obavy z toho, že by sme našim žiakom nemohli poskytnúť pri reprezentácii takéto nádherné kroje. Od roku 2019 môžme skonštatovať, že nám vyrastajú nové detské talenty, ktoré majú vrelý vzťah k hudbe a tancu a aj naďalej reprezentujú obec Šumiac v rôznych obciach a mestách na Slovensku.

Žiaci prezentovali v ľudových krojoch obec Šumiac na takých kultúrnych podujatiach ako sú Oslavy zvrchovanosti SR, vianočný koncert pod názvom Vianoce pod Kráľovou hoľou, Deň matiek, Úcta k starším, Spevácke súťaže pod názvom Kolovrátok v obci Polomka a spevácka súťaž Horehronská Valaška, 80-te výročie založenia Základnej školy v Šumiaci, Deň kroja v obci Šumiac,  Vianočná besiedka, Moja obec, Slávik Slovenska a iné.  V rámci projektu sme zakúpili 6 dievčenských krojov a 6 chlapčenských krojov, ktoré sú charakteristické pre Šumiac. Tieto súčasti krojov vyhotovili šumiacki remesleníci. Sme nesmierne radi, že tieto kroje nám naši remeselníci vyhotovili, pretože dnes už mnohí nie sú medzi nami a mladšia generácia už nevie zhotoviť niektoré súčasti krojov.


Názov prímateľa
Obec Šumiac

Celkový rozpočet:
6 853,00 €

Výška podpory:
6 500,00 €