Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Stopy v Osmijankovej literárnej záhrade - celoslovenská čitateľská súťaž a putovná výstava

Krátky opis
Putovná výstava Osmijankova literárna záhrada je kreatívnou čitárňou, v ktorej návštevníci "sadia" semienka svojho čitateľstva. Výstava pozýva malých aj veľkých čitateľov k tvorivej čitateľskej hre. Prostredníctvom interaktívnych objektov, ktoré navrhla slovenská scénografka Naďa Salbotová, sa malí aj veľkí čitatelia hravým, zážitkovým spôsobom zoznamujú s jednotlivými literárnymi žánrami, knižnými dielami zo slovenských vydavateľstiev.
Fotogaléria
Názov podujatia
Otvorenie putovnej výstavy

Miesto konania / kraj
Žiar nad Hronom / Žiar nad Hronom

Termín konania
10.01.2024 - 01.03.2024

Popis projektu

Prvým mestom v novom roku 2024, v ktorom rozkvitne Osmijankova literárna záhrada je mesto Žiar nad Hronom. Po vianočných prázdninách otvoríme jej bráničku, aby mohla privítať detských čitateľov nielen z tohto mesta, ale i priľahlých obcí. Všetkých účastníkov-záhradníkov bude sprevádzať literárny hrdina z knižky Kristy Bendovej Osmijanko so svojím verným kamarátom Osmidunčom. Dozvedia sa čo je životopis, rodostrom, aj ako a kde sa môže narodiť rozprávkový hrdina. Svoje "záhradnícke" zručnosti si môžu vyskúšať pri Rozprávkovníku Kristy Bendovej, pri stavaní veršoplôtikov Tomáša Janovica, Miroslava Válka, či Pavla Országha Hviezdoslava, ale aj pri záchrane hynúceho stromu na okrovej pustatine. Prechádzka záhradou však prináša aj prekážky, ako prejsť cez močiar-porekadlovník či odkliať princeznú. Po náročnej "záhradníckej" práci si všetci môžu oddýchnuť v peliešku plnom skvelých kníh zo slovenských vydavateľstiev. V ňom sa môžu zamyslieť aj nad tým, kde a kedy im je s knihou dobre. Za to ich Osmimetrovnica kráľovská svojím krásnym kvetom odmení. Všetky objekty sú interaktívne a naviazané na hodnotné knižné tituly zo slovenských vydavateľstiev. Prioritne je výstava určená školským kolektívom, ale vítané sú aj samostatné rodiny, či iná odborná i laická verejnosť. K výstave je vydaný pracovný list – skladačka - omaľovánka, do ktorej si deti zapisujú a kreslia odpovede na hravé literárne úlohy.

Projekt je podporovaný z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Názov prímateľa
OSMIJANKO n.o.

Celkový rozpočet:
19 000,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €