Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

William Desmond: Cynics (odborný preklad)

Krátky opis
Ostium - Internetový časopis pre humanitné vedy, uverejnil v čísle 3/2023 recenziu na prekladanú knihu William Desmond - Cynics.
Fotogaléria
Názov podujatia
Recenzia

Miesto konania / kraj
Trnava / Trnava

Termín konania
01.06.2021 - 31.03.2023

Popis projektu

Recenzia sa zameriava na posúdenie obsahovej aj systematickej stránky prekladanej práce. Názov tejto knihy, Kynici, je stručný a nenápadný, no zároveň je veľavravnejší, ako sa na prvý pohľad môže zdať, pretože je veľmi dômyselne zvolený ako vo vzťahu k obsahu knihy, tak aj z hľadiska spracovania tejto témy. Starovekí kynici totiž nevytvorili školu podobnú iným filosofickým školám antiky, boli to skôr jednotlivé osobnosti hlásiace sa k určitému životnému postoju, ktorý rozvíjali individuálne a rozmanitými smermi. Kľúčom k tomuto životnému postoju je postava Diogena zo Sinópy, prvého „psa“, ktorý svojím pôsobením ovplyvnil množstvo rôznorodých nasledovníkov objavujúcich sa ešte aj mnohé storočia po jeho smrti. Diogenés sa takto stal symbolom, postavou žijúcou vlastným životom vďaka množstvu rôznych podôb, v akých ho vykresľovali jeho obdivovatelia (ako aj kritici). Podobne je to s myšlienkami, ktoré Diogenés stelesňoval. Každý „kynik“ si z nich zobral to svoje. Preto je ťažké hovoriť o „kynizme“ ako o nejakom systematickom hnutí. Oveľa príhodnejšie je hovoriť skrátka o „kynikoch“, čo zvýrazňuje individualistický charakter tejto bohatej a rozmanitej tradície, ako to naznačuje aj Desmond už samotným názvom svojej knihy. Desmond necháva vyznieť mnohé tváre „Diogena“ a „kynizmu“ a jeho kniha čitateľa výborne zorientuje v širokej spleti problémov a kontextov súvisiacich s kynikmi.

Recenzia je dostupná online: https://ostium.sk/language/sk/o-kynikoch/" target="_blank">https://ostium.sk/language/sk/o-kynikoch/">https://ostium.sk/language/sk/o-kynikoch/

Názov prímateľa
Lívia Flachbartová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
9 828,00 €