Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Košice Artist in Residence 2023

Krátky opis
Vizuálna umelkyňa Eunju Hong rozohráva vo videoinštalácii High Fever nelineárny príbeh banského priemyslu a s ním spojených mytológií a povier. Prelínaním dvoch svetov nám prostredníctvom dobových banských mechanických strojov odhaľuje históriu ľudskej túžby po poznaní geologických a temných hlbín zeme.
Fotogaléria
Názov podujatia
Eunju Hong - High Fever

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
19.12.2023

Popis projektu

Záverečná prezentácia: 19.12.2023 17.00

Kurátorka: Tatiana Takáčová

Vizuálna umelkyňa Eunju Hong rozohráva vo videoinštalácii High Fever nelineárny príbeh banského priemyslu a s ním spojených mytológií a povier. Prelínaním dvoch svetov nám prostredníctvom dobových banských mechanických strojov odhaľuje históriu ľudskej túžby po poznaní geologických a temných hlbín zeme. Zároveň náš záujem obracia opačným smerom, do vzdialeného vesmíru, ktorý pomocou technológie planetária privádzame do uzavretých priestorov múzea. Toto dielo je autorkine ohliadnutie sa za kultúrnym záujmom o technologický a priemyselný rozvoj a jeho dopady, ktoré môžeme metaforicky vnímať ako otvorenú ranu v našej Zemi.



Eunju Hong (*1993) žije a pracuje striedavo v Nemecku a Južnej Kórei. Skúma vplyv technológií na spoločnosť a človeka, pričom ich vníma ako orgány, ktoré môžu byť kontamináciou a pohonom smrti, túžbou, protézou či listom dcéry svojej mame. Fiktívne príbehy prelína prostredníctvom filmu, nájdených záberov, performance a inštalácie. Vo svojej tvorbe sa ponára do mikroskopických zásahov, skúma zmyslové a emocionálne prispôsobenie tela a zároveň skúma dystopické predstavy, ktoré vznikajú, keď prevládne predpojatá technológia AI. V súčasnosti sa venuje výskumu súvislostí medzi kolektívnou traumou vyvolanou novými materiálmi, zbraňami, medicínskou technológiou a individuálnymi skúsenosťami. 

Názov prímateľa
KAIR

Celkový rozpočet:
62 160,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €