Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Košice Artist in Residence 2023

Krátky opis
Výskum Yuliie Manukian v rámci jej rezidencie v KAIR sa zameriava na obdobie medzivojnovej moderny v Košiciach. Sústredí sa na dve roviny dedičstva mesta: architektúru budúcnosti a podporu tvorby národnej a lokálnej identity.
Fotogaléria
Názov podujatia
Yuliia Manukian - Košice Modernism: Striking AuthentiCity

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
14.12.2023

Popis projektu

Výskum Yuliie Manukian v rámci jej rezidencie v KAIR sa zameriava na obdobie medzivojnovej moderny v Košiciach. Sústredí sa na dve roviny dedičstva mesta: architektúru budúcnosti a podporu tvorby  národnej a lokálnej identity. Významným predstaviteľom tejto myšlienky - začlenenia novej architektúry do historického prostredia - bol Ľudovít Oelschläger. Yuliin nezaujatý pohľad jej umožňuje nestranne skúmať modernistickú architektúru tohto obdobia, zdôrazňujúcu význam miestnych naratívov v prostredí novoformujúcej sa republiky. Je to pokus vidieť, ako sa regionálne a kozmopolitné prístupy k umeniu a architektúre prelínali a navzájom ovplyvňovali.


V dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia sa medzivojnové Košice, súčasť novovzniknutého Československa, stali pulzujúcim centrom kultúrneho života. Domáci kontext dvadsiatych a tridsiatych rokov možno vnímať ako prekročenie všetkých lokálnych hraníc, ambiciózne meranie sa s Európou a svetom. Trvalo však pomerne dlho, kým sa podarilo preskúmať regionálnu atmosféru optikou globálneho modernistického hnutia a prekročiť dualizmus centra/periférie. 


To všetko je mimoriadne dôležité pre pochopenie fenoménu košickej moderny, času kultúrneho rozmachu Košíc v medzivojnovom období. Pôsobili tu umelci z rôznych častí bývalej monarchie, ktorí reflektovali turbulentnú realitu a svojimi rozmanitými víziami prispievali do aktuálneho spoločensko-kritického diskurzu. V košickej moderne sú zastúpené aj nové urbanistické tendencie, ktoré čerpali inšpiráciu z pomalých, ale zásadných zmien v mestskej krajine. Modernistické urbanistické motívy sa prejavovali v zobrazovaní kaviarenskej rutiny, verejného a súkromného života, priemyselného rozmachu - všetkých znakov neúprosne postupujúceho pokroku, pričom nezanedbávali ani jeho temnú stránku - sociálne napätie, chudobu a krízu, ktoré rezonovali v tvorbe niektorých umelcov.


Yuliia Manukian je novinárka v oblasti kultúry, kurátorka umenia a mestských projektov mimovládnej organizácie Urban Re-Public (Cherson, Ukrajina), ktorá sa zameriava na súčasné umenie, mestské problémy, ochranu a propagáciu kultúrneho dedičstva. Je vášnivou bádateľkou modernistickej architektúry (Cherson, Užhorod, Weimar, Dessau, Kaunas, Klaipeda, Bukurešť, Brno, Hradec Králové).

Názov prímateľa
KAIR

Celkový rozpočet:
62 160,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €