Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Princíp imunity (pracovný názov)

Krátky opis
Buričské dotyky Úvodná prednáška Seriny Tarkhanian Սերինա Թարխանյան 23. novembra 2023, 18.00 hod Prednáška je súčasťou otvorenia výstavy Nature Red in Tooth and Claw / Príroda, skrvavené zuby, pazúry.
Fotogaléria
Názov podujatia
Serina Tarkhanian Սերինա Թարխանյան: Buričské dotyky / prednáška

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
23.11.2023

Popis projektu

Buričské dotyky

Úvodná prednáška Seriny Tarkhanian Սերինա Թարխանյան

23. novembra 2023, 18.00 hod
Prednáška je súčasťou otvorenia výstavy https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_self" style="color: rgb(202, 15, 254);">Nature Red in Tooth and Claw / Príroda, skrvavené zuby, pazúry.

Podujatie sa koná v angličtine.


Čo má rizikový kapitalizmus spoločné s vaginálnymi tekutinami? Prednáška-performancia, s ktorou vystúpi Serina Tarkhanian, predstaví výskum v pozadí ich nového dizajnového projektu s názvom Buričské dotyky (Insurgent Skinships) zameraného na skrytú politiku transplantácií vaginálneho mikrobiómu (TVM) a najnovšej experimentálnej liečby tvrdošijne sa vracajúcej bakteriálnej vaginózy. Ako dizajnér*ka a aktivist*ka za práva mikróbov využíva Tarkhanian dizajn ako metódu kritického skúmania a pretvárania biomedicínskych postupov vo svetle politiky tela a ekologickej krízy. Prostredníctvom nástrojov a techník biohackingu, ktoré vyvinul*a pre TVM, sa Tarkhanian zaoberá tým, ako sa z telesných mikróbov ľudí stávajú patentované liečby a farmaceutické produkty a ako by Buričské dotyky medzi osobami s vagínami mohli podporovať zlepšenie mikrobiálneho zdravia ľudí, ktorých vylučuje biomedicínsky priemyselný komplex.

Serina Tarkhanian Սերինա Թարխանյանje autor*ka kanadsko-arménskeho pôvodu, ktorý*á pracuje na poli dizajnu, výskumu a písania. Vo svojich dielach skúma aktuálne otázky súvisiace so starostlivosťou a sociálnymi podmienkami pre zdravie a pohodu. Tarkhanian spája biomedicínu, keramiku, sklárstvo a performatívne umenie do zážitkov zameraných na telo s cieľom prispieť k rovnosti v oblasti mikrobiálneho zdravia a ľudsko-planetárneho zdravia. V súčasnosti si robí doktorát na Arkitektur- og designhøgskolen v nórskom Osle a je držiteľom*kou doktorandského ocenenia kanadskej rady pre výskum v oblasti spoločenských a humanitných vied. Titul Master of Arts v odbore sociálneho dizajnu získal*a na Design Academy Eindhoven. 
Ich diela boli nedávno vystavené na architektonickom bienále v Benátkach, na Dutch Design Week, Salone del Mobile Milano, Norwegian BioArt Arena a Art in The Open. 
Dielo prezentované na tejto výstave sa realizuje vďaka podpore Canadian Council for the Arts.


.........

https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Nadácia ERSTE je hlavným partnerom iniciatívy tranzit. 

Z verejných zdrojov podporil https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Fond na podporu umenia.

Ďakujeme za podporu https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Kanadskej rady pre umenie. 

Mediálni partneri: 
https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Artalk.sk, https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Flash Art CZ & SK, https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Kapitál, https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2023-11-23/nature-red-in-tooth-and-claw-priroda-skrvavene-zuby-pazury" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">GoOut.net

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
12 660,00 €

Výška podpory:
8 500,00 €