Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Dynamika decentralizácie

Krátky opis
Projekt vytvára diskusné pole, autonómnu zónu myslenia a kultivovanie kritickej reflexie s dôrazom na alternatívne formy usporiadania kultúrno-spoločenského priestoru. Hlavnými aktivitami projektu sú realizácie verejných a online filozofických diskusií, prednášok, vzdelávacích podujatí, ktoré tematicky zastreší konflikt centra a decentralizačných stratégii v spoločenskom priestore. Ambíciou je osloviť záujemcov o kultúrno-spoločenské dianie, ako aj o experimentálne podoby súčasného myslenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Josef Fulka - Za hranicemi emancipace

Miesto konania / kraj
Prešov / Prešov

Termín konania
21.11.2023

Popis projektu

Jacques Ranciere definuje emancipaci jako řečovou situaci, vycházeje z Aristotelova známého rozlišení mezi člověkem a zvířetem ze začátku Politiky: zatímco zvíře vydává pouze hlas, jehož smyslem je upozornit na to, co je mu příjemné a co nepříjemné, člověk disponuje řečí (logos), umožňující reflektovat to, co je spravedlivé a co nespravedlivé. V přednášce budeme uvažovat o dosahu a mezích této teze - je emancipace možná i pro (nelidské) subjekty, které nedisponují a nemohou disponovat řečí (a dokonce ani hlasem)? Budeme v souvislosti s tím číst dvě literární díla, která tuto otázku, jak se nám zdá, velice jasně nastolují: povídku "Lucinka a Pavlínka" od Bohumila Hrabala a povídku "Moucha" od Catherine Mansfieldové.

Názov prímateľa
OZ Naplno

Celkový rozpočet:
5 400,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €