Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Asztrid Csatlós a Nóra Szabó - Outside of Eden

Krátky opis
Otvorenie výstavy: 15. 11. 2023 / 18.00 hod. Trvanie výstavy: 16. 11. - 8. 12. 2023 Kurátorka: Tatiana Takáčová
Fotogaléria
Názov podujatia
Asztrid Csatlós a Nóra Szabó - Outside of Eden

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
15.11.2023 - 08.12.2023

Popis projektu

Výstava s názvom Outside of Eden predstaví dva umelecké projekty, ktoré počas svojej letnej rezidencie v rámci KAIR rezidenčného programu pripravili maďarské umelkyne Nóra Szabó a Asztrid Csatlós. V oboch projektoch je ústredným motívom téma prechodu, transformácie bytia a života, ktorý metamorfuje. Vnímajú vplyv času, ktorý zapríčiňuje eróziou hmoty, s ktorou následne pracujú, či už v rovine filozofickej alebo materiálnej. V projekte Asztrid Csatlós je únik naznačený prostredníctvom objektov, ktorých estetický význam nachádza v symboloch odchodu v svetových náboženstvách. Tie spája s aktuálnou utečeneckou krízou a stratou domova. Nóra Szabó pracuje so symbolom jaskyne, kde pomocou vizuálnej hry predstavuje teóriou rozpoznávania tvarov, na základe obrazov uložených v dlhodobej pamäti. Prostredníctvom vytvárania post-humánnych techno fosílii, skúma hranicu medzi prírodným a umelým, rovnako ako medzi rozpoznateľným a tušeným. 



Nóra Szabó je maďarská umelkyňa pocházajúca z Debrecínu, ktorá v súčasnosti je na doktorandskom štúdiu na Maďarskej univerzite výtvarných umení v Budapešti. Szabó sa zameriava na zobrazenie ľudského tela v kontexte technologického pokroku a spája tradičné techniky, ako je odlievanie zo sadry s digitálnymi médiami, ako je napríklad 3D tlač. Jej umenie odráža hybridnú povahu našej súčasnej existencie, v ktorej sa prelínajú umelé technológie a organické prvky. Prostredníctvom kompozícií, ktoré podnecujú k zamysleniu, Szabó spochybňuje konvenčné predstavy o ľudskom vyobrazení a vyzýva divákov, aby sa zamysleli nad vyvíjajúcim sa vzťahom medzi človekom a technológiou.


Asztrid Csatlós (*1992) je maďarská umelkyňa, ktorá sa venuje prevažne maľbe. Vo svojej tvorbe sa zameriava na korelácie medzi výtvarným umením a prírodnými vedami, medzi prítomnosťou, minulosťou a budúcnosťou a na paralely fikcií a utópií. Jej diela sú často polyfónne, rada kombinuje interdisciplinárne tvorbu s klasickým maliarským myslením.


Rezidenčný program a program tejto galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom tohto projektu.

Projekt podporilo aj Mesto Košice.


Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
40 373,00 €

Výška podpory:
28 000,00 €