Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Džavot

Krátky opis
Pohybovo-zvukovo-svetlená inštalácia, ktorá pracuje a rozvíja princíp, odvodený z kognitívno- estetickej analýzy etymologického hľadiska slova “džavot” a jeho synoným. Z nasledovnej analýzy je za pomoci fonologických metód odvodený jednotný "kód", ktorý slúži na generovanie akejsi bibliotéky prvkov a častíc (stavaných) jednotne pre tanečnú, zvukovú a svetelnú zložku diela.
Fotogaléria
Názov podujatia
DŽAVOT

Miesto konania / kraj
Prešov / Prešov

Termín konania
23.11.2023

Popis projektu

Pohybovo-zvukovo-svetelná inštalácia s názvom DŽAVOT! Prinesie pokoj a pocit vzdialeného džavotu z detského ihriska. Tam sa nesie nostalgia, ktorá ponúka vychutnanie si prítomného okamihu a nabáda na zastavenie, vnímanie jedinečnosti…


…lingvistika, reč, štruktúra, dielo, pohyb, sila. Hybná sila myšlienka. toto je myšlienka, pohyb, sila, explózia. Štrukturalistické dielo, schéma. Dikcia, frikcia, africkia, význam, hybná sila…


PREMIÉRA:
23.11.2023 / 18:00 / ARTSCÉNA

Súkromné konzervatórium Prešov


VSTUPNÉ:
predaj lístkov na mieste

 4€ / 8€


Organizátor projektu: tanC o.z.

Námet, spracovanie: Radoslav Piovarči, Michal Paľko

Interpretácia: Radoslav Piovarči, Lucia Bielik, Michaela Šeligová, Jessica Schmidtová, Michal Paľko

Hudobné/zvukové spracovanie: Michal Paľko

Svetelné spracovanie/návrh: Radoslav Piovarči

Technická podpora: Lukáš Kubičina

Grafika: Veronika Šmírová

Produkcia: Lucia Piovarči


Projekt otvára nové spektrum ako pre pohyb, svetlo, tak aj pre slovo a jeho intonačné schopnosti, ktoré si jednotlivý interpreti a interpretky osvoja a pracujú s neobmedzeným priestorom, ktorý reaguje na zvuk. 

Výskum analýzy slova a synoným slova džavot: švitor, švehel, ševel, vravor, lalot, priniesol selekciu konsonantov a im priradené funkcie. Pre povahu konsonantov sa zvolili ich prirodzené funkcie v prejave, a to: frikcia, afrikcia, explózia. V prejave týchto troch funkcií sa skúmal aj pohybový prejav reprezentujúci povahu a potenciál funkcií.

 Projekt prináša do kultúrnej sféry tanečnú

inštaláciu so špecifickým interpretačným jazykom a schémou

formovanou Michalom Paľkom, Radoslavom Piovarčim.


Projekt pracuje a rozvíja princíp, ktorý je odvodený z kognitívno- estetickej analýzy etymologického hľadiska slova “džavot” a jeho synoným (švitor, švehel, ševel, vravor, lalot). Z nasledovnej analýzy je za pomoci fonologických metód odvodený jednotný "kód", ktorý slúži na generovanie akejsi bibliotéky prvkov a častíc (stavaných) jednotne pre tanečnú, zvukovú a svetelnú zložku diela. Projekt otvára nové spektrum ako pre pohyb, svetlo tak aj pre slovo a jeho intonačné schopnosti, ktoré si jednotlivý interpreti a interpretky osvoja. Pracujú s neobmedzeným priestorom, ktorý reaguje na zvuk. Pohyb vychádza z momentálneho nastavenia účinkujúcich, ktorí podliehajú len absolútnej sústredenosti a prepojeniu so zvukom, svetlom a sebou navzájom.



Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.




Názov prímateľa
tanC o.z.

Celkový rozpočet:
13 100,00 €

Výška podpory:
11 000,00 €