Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Komorné stretnutia s Rachmaninovom

Krátky opis
Slovenské kvarteto si v rámci cyklu koncertov "Komorné stretnutia s Rachmaninovom" pripomína 150 výročie narodenia a 80. výročie úmrtia tohto hudobného génia. Na koncerte si budete môcť vypočuť skladby E. Suchoňa, S. Rachmaninova a A. Dvořáka.
Fotogaléria
Názov podujatia
Koncert Slovenského kvarteta

Miesto konania / kraj
Hlohovec / Hlohovec

Termín konania
26.11.2023

Popis projektu

Srdečne pozývame na koncert Slovenského kvarteta 26.11.2023 o 18:00 hod., do nádherných priestorov Empírového divadla v Hlohovci.
Lukáš Szentkereszty, Eduard Pingitzer, Martin Mierny a Martin Ťažký Vám zahrajú vrcholné diela E. Suchoňa, S. Rachmaninova a A. Dvořáka.

Eugen Suchoň od ktorého zazneje Sonatína pre sláčikové kvarteto je posledným cyklom zo skladieb "Obrázky zo Slovenska", ktoré sím autor upravil pre sláčikové kvarteto. Dielo Sonatína má podtitul "na vojenské motívy", kde druhá časť je inštrumentálnou verziou známej slovenskej piesne "Tá yvolenská kasáreň".

Sergej Rachmaninov bapýsal svoje prvé sláčikové kvarteto v roku 1889, keď mal len 16 rokov. Dielo je svieže a plné kontrastov. Rachmaninova pri komponovaní tejto skladby silne ovplyvnil P. I. Čajkovskij a sláčikové kvarteto je tak nesmierne  lyrické a plné emocionálnych kontrastov iba 16. ročného skladateľa. Poslucháči si budú môcť toto dielo vypočuť v hlohovskej premiére.

Sláčikové kvarteto Antonína Dvořáka F dur, op. 96 má podtitul "Americké", nakoľko jeho vznik je spájaný s pobytom skladateľa v USA v roku 1893. Ide už o 12. sláčikové kvarteto komponistu a je silno ovplyvnené melodikov pôvodného obyvateľstva a technickým pokrokom, ktoré A, Dvořák počas dvojho pobytu v Amerike zažil.

Názov prímateľa
PQ - súbor pre komornú hudbu

Celkový rozpočet:
5 325,00 €

Výška podpory:
4 100,00 €