Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Komorné koncerty v slovenských mestách

Krátky opis
Koncert saxofónového kvarteta Pressburg Saxophone Quartet, ktoré má za sebou okrem koncertov doma a v Európe aj turné v Indii a Číne.
Fotogaléria
Názov podujatia
Pressburg Saxophone Quartet v Hlohovci

Miesto konania / kraj
Hlohovec / Hlohovec

Termín konania
28.10.2023

Popis projektu

Empírové divadlov Hlohovci o 18:00 hod.

PRESSBURG SAXOPHONE QUARTET založil v roku 2014 klavirista, saxofonista a aranžér Ladislav Fančovič. Venuje sa interpretácii rôznych hudobných žánrov od klasickej hudby, cez ragtime až po hot-jazz 20. rokov minulého storočia.


Obsadenie:
Andrei Simančuk - sopránsaxofón
Silvia Macejová - altsaxofón
Ján Gašpárek - tenorsaxofón
Ladislav Fančovič - barytónsaxofón


V ich repertoári klasickej hudby nájdete predovšetkým skladby, ktoré boli pre toto špecifické nástrojové obsadenie skomponované v origináli (Alexander Glazunov, Jean-Baptiste Singeleé, Eugène Bozza, Jean Françaix, Pierre Max Dubois, Claude Pascal, Carlos Micháns, Ida Gotkowsky, Jindřich Feld, Jevgenij Iršai, Marián Lejava), ale v repertoári majú aj úpravy skladieb velikánov obdobia baroka či klasicizmu (J. S. Bach, W. A. Mozart) a úpravy skladieb slovenských a českých autorov (Ilja Zeljenka – Musica Slovaca a Eugen Suchoň – Serenáda op. 5 a klavírne skladby Piros Rózsa, Ballerina, Antonín Dvořák – Sláčikové kvarteto F-dur, op. 96). V r. 2017 naštudovali pre projekt „Hudba v sade“ dva koncerty napísané pre tubu a saxofónové kvarteto od skladateľov Rolanda Szentpali a Erina Patona.

Okrem klasicej hudby sa kvarteto špecializuje na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime v aranžmánoch pre štyri saxofóny. Aranžmány týchto skladieb pochádzajú z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj a stal sa veľkou inšpiráciou rovnako pre interpretov ako aj pre hudobných skladateľov.

V r. 2015 vytvorili unikátny audio-vizuálny projekt Putovanie za Chaplinom, v ktorom naživo sprevádzajú dve nemé grotesky Charlieho Chaplina prostredníctvom ragtimov zaranžovaných tak, aby dokonale ladili s komediálnymi scénkami filmov. S týmto projektom uskutočňuje kvarteto aj veľmi úspešné výchovné koncerty pre základné a stredné školy, kde študentov pútavou formou obohacujú o informácie z obdobia vzniku jazzu a filmu.

Nahrali dva albumy – Good Morning Ragtime (Swingmánia 2015) s veselou a hravou ragtimovou hudbou a dvomi, pôvodne klavírnymi skladbami E. Suchoňa a album Nuclear Sax (Pavlík Records 2019) – autorské CD Jevgenija Iršaia s jeho hudbou pre saxofón v rôznych obsadeniach. Účinkujú aj na albume Básne Múzické (Hevhetia 2022) Františka Báleša so zhudobnenou slovenskou poéziou, ocenenom v ankete ESPRIT za najlepší jazzový album roku.


Zoskupenie používa kombináciu originálnych historických nástrojov a náustkov značky Beuscher z počiatku 30. minulého storočia (tenor a barytón), ktoré boli skonštruované podľa pôvodného patentu vynálezcu saxofónu, Adolpha Saxa, s modernými nástrojmi zn. Yamaha (soprán) a Selmer (alt). Touto kombináciou dosahujú veľmi špecifický zvuk.


Pressburg Saxophone Quartet účinkuje prevažne na Slovensku a v okolitých krajinách a na svojom konte majú aj úspešné turné v Indii (2015) a v Číne (2017).

VSTUPNÉ: 5,00 €

Vstupenky: http://www.kultura.hlohovec.sk/event/654957/pressburt-saxophone-quartet

Názov prímateľa
Občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby

Celkový rozpočet:
30 810,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €