Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Art Connected 2023

Krátky opis
prednáška Barbory Lungovej v tranzite 13. októbra 2023, 18.45 hod
Fotogaléria
Názov podujatia
Kultúrne a politické projekcie okrasných rastlín / Sympózium Načúvanie rastlinám

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
13.10.2023

Popis projektu

Kultúrne a politické projekcie okrasných rastlín
Barbora Lungová predstaví svoje projekty, ktoré sa zameriavajú na úlohu rastlín a súvisiacich aktivít v komunitnej sanácii. Spoločný projekt Hľadanie šlapanickej viery: chryzantémy, spoločenstvá rituály, pamäť pracoval s komunitnou pamäťou, estetickým prehodnotením a dekonštrukciou konvenčných záhradníckych výstavných kánonov okrasných rastlín, konkrétne takmer stratených odrôd šlapanických záhradných chryzantém vyšľachtených v povojnovom Československu Janom Dvořákom. Ďalší projekt sa zameriava na verejne prístupnú záhradu Barbory vytvorenú v roku 2020 neďaleko jej rodného mesta Kyjov, v ktorej sa nachádza stále rastúca zbierka záhradných kosatcov, usporiadaných v záhonoch tematicky, či dokonca podľa básní. Každá odroda kosatca má názov, ktorý často odráža kultúrne, rodové alebo sexuálne stereotypy, pričom záhrada ako taká je venovaná queerness. Tretí projekt realizovaný v spolupráci s väčším tímom absolventov a študentov umenia a sociálnych antropológov sa zaoberá spontánnym street gardeningom v Brne, ktorý na záhradné rastliny nazerá ako na „liečiteľov“ mestského verejného priestoru.

Barbora Lungová je umelkyňa, záhradníčka, ochranárka životného prostredia žijúca v Brne a Kyjove v Českej republike. Vyučuje kurzy na Fakulte výtvarných umení VUT v Brne, ktoré sa okrem iných tém zameriavajú na feministické a queer témy a environmentálne umenie. Jej nedávny kolaboratívny projekt zahŕňa knihu a výstavu Hľadanie šlapanickej viery: chryzantémy, spoločenstvá rituály, pamäť o záhradných chryzantémach a kvetoch v kultúrnej predstavivosti. Medzi ďalšie projekty patrí umelecký výskum guerrilla gardeningu v Brne a dlhodobý zámer vytvoriť Dúhovú záhradu venovanú queerness, dekonštrukcii kultúrnych stereotypov, projektovaných do rastlín, kosatcov a biodiverzity.


..............................................

Sympózium Načúvanie rastlinám v kurátorskej koncepcii Judit Angel a Lýdie Pribišovej, organizuje https://sk.tranzit.org/sk/kalendar" target="_self" style="color: rgb(202, 15, 254);">tranzit.sk v rámci podprogramu Art Connected 2023 a https://sk.tranzit.org/sk/kalendar" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Kunsthalle Bratislava v rámci programu A Plant

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
6 800,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €