Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Art Connected 2023

Krátky opis
workshop s Danielou Brasil v tranzite
Fotogaléria
Názov podujatia
Štúdie zakoreňovania / Sympózium Načúvanie rastlinám

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
13.10.2023 - 14.10.2023

Popis projektu

Štúdie zakoreňovania (Rooting studies)
Tento workshop je poetickým a sebareflexívnym skúmaním toho, ako sa ľudské bytosti vyrovnávajú s procesmi zakorenenia. Ľudia majú tendenciu vidieť svoje korene ako pevné a pripútané k miestu, napríklad v nepohodlných politických administratívnych organizáciách, ako sú národné štáty. „Ľudské korene“ sú však rovnako ako rastliny citlivé na typ a podmienky pôdy a klimatické pásma, v ktorých sa narodili, ako aj na územia, v ktorých žijú. „Ľudské korene“ môžu rásť smerom k výživným zdrojom a vzťahom, ktoré nájdu na svojej ceste.


piatok 13. októbra budú mať účastníci*čky v tranzite k dispozícii korene rôznych rastlín, ktoré budú môcť preskúmať naslepo pomocou prstov. Prostredníctvom kresieb a textov sa skupina podelí o to, ako opísať procesy zakorenenia, čím sa vytvorí kolektívna podzemná kartografia.

sobotu 14. októbra bude nasledovať prechádzka v Botanickej záhrade. Účastníci workshopu budú prizvaní, aby na mieste pozorovali a učili sa o rastlinách, s ktorými sa stotožňujeme, a zároveň uvažovali o typoch koreňov, ktoré tieto rastliny majú.

Daniela Brasil je umelkyňa, aktivistka, kurátorka, pedagogička a výskumníčka. Vyrastala v betónovej džungli na brehu Atlantiku a žila v rôznych bioregiónoch, kým sa v roku 2010 nepresťahovala do Grazu. Študovala architektúru a urbanizmus v Riu de Janeiro, environmentálny mestský dizajn v Lisabone a Barcelone, sociálne sochárstvo na Oxforde a získala MFA a PhD v odbore umelecké stratégie pre participáciu verejnosti na Univerzite Bauhaus vo Weimare. V súčasnosti je kurátorkou v múzeu v Grazi, členkou Daily Rhythms Collective a Ecoversities Alliance. Jej tvorba je rôznorodá, môže mať podobu inštalácií, priestorov stretnutí, performance, textov, rozprávania príbehov, pričom najviac ju zaujíma spolutvorba a transformačné procesy učenia, ktoré oceňujú pluriverzum.


..............................................

Sympózium Načúvanie rastlinám v kurátorskej koncepcii Judit Angel a Lýdie Pribišovej, organizuje https://sk.tranzit.org/sk/kalendar" target="_self" style="color: rgb(202, 15, 254);">tranzit.sk v rámci podprogramu Art Connected 2023 a https://sk.tranzit.org/sk/kalendar" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Kunsthalle Bratislava v rámci programu A Plant.

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
6 800,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €