Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Aktivity organizácie UM, n. o. v roku 2023

Krátky opis
Výstavu "Paradoxy" uzavrieme komentovanou prehliadkou, ktorou Vás prevedú autor Roman Ďurček s kurátorkou Michaelou Šuranskou. Tešíme sa na Vašu návštevu.
Fotogaléria
Názov podujatia
Komentovaná prehliadka výstavy PARADOXY

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
17.10.2023

Popis projektu
POZÝVAME VÁS NA FINISÁŽ VÝSTAVY "PARADOXY"
- KOMENTOVANÚ PREHLIADKU 
17.10. / utorok / o 18:00 hod
autor: Roman Ďurček
kurátorka: Michaela Šuranská
Rozkvet Gallery, Horná 36, Banská Bystrica, 1. poschodie

Výstavu "Paradoxy" uzavrieme komentovanou prehliadkou, ktorou Vás prevedú autor Roman Ďurček s kurátorkou Michaelou Šuranskou. 
Tešíme sa na Vašu návštevu.

Projekt formou štipendia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 
Rozkvet Gallery z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

_______


Roman Ďurček patrí k mladej generácii slovenských vizuálnych umelcov. Je autorom s dlhodobo sa vyvíjajúcim umeleckým programom, primárne vychádzajúcim z figurálnej tvorby, neustále rozširovaným a prehlbovaným v sociálno-kritických obsahoch a v experimentálno-technickej rovine. Ďurčekova sústredená tvorba vyústila do viacerých úspešných projektov, sérií - Disturbed Simbiosis 1, Mocní, Oxidačné procesy a i. Jeho diela boli prezentované na viacerých individuálnych aj kolektívnych výstavách, napríklad v Schemnitz Gallery (Banská Štiavnica), v Záhorskej galérii v Senici, galériach FX (Banská Bystrica) a Koniareň - priestor pre súčasné umenie (Trebišov), Pistoriho paláci (Bratislava) či v Academia
gallery (Sofia, Bulharsko) atd. V rokoch 2021, 2018 a 2017 a bol finalistom súťaže Maľba roka VUB, v rokoch 2022 a 2021 bol nominovaný na cenu nadácie NOVUM. Pred piatimi rokmu mu
bola udelená Cenu Martina Benku. Ďurček ukončil doktorandské štúdium na Akadémii umení v Banskej Bystrici v ateliéri Jána Triašku v roku 2022 (predtým bol jeho školiteľom Ľudovít Hološka).
Počas posledných rokov v jeho tvorbe figurujú archetypálne postavy jedincov konfrontovaných so súčasným spoločenským
a ekonomickým nastavením zameraným na výkon, úspech a súťaž.
Zaoberá sa problematikou krízy hodnôt a vyprázdnenia ideovej a emočnej sféry. V dominantnej figurácii variuje maskulínne typové postavy - manažérov či politikov, športovcov, ktorí sa, ako univerzálne charaktery, stávajú súčasťou dynamických obrazových kompozícii prepájajúcich predmetné zobrazenie s abstraktnými prvkami. Kľúčovým v jeho súčasnej tvorbe je experimentálny prístup k maľbe - pracuje s metódami biochemických oxidačných procesov na medenej platni, ktorá zamieňa tradičný podklad - maliarske plátno.
Najnovší projekt Paradoxy, prvýkrát prezentovaný v Rozkvet Gallery, predstaví sériu obrazov, ktorá v mimoriadne zhutnenej forme extrahuje a mixuje Ďurčekovu maliarsku ikonografiu pozostávajúcu z typových postáv, prvkov pop-kultúry a referencií na dejiny západnej kultúry, filozofie a umenia. Odvážnejšie a priamočiarejšie zapája iróniu, resp. ironickú kritiku, vytvára explozívne a dynamické kompozície prekypujúce materiálovým, farebným experimentom a
hybridne mixovanou symbolikou, reflektujúcou západnú civilizáciu a jej veľké meta-príbehy.
Názov prímateľa
UM, n. o.

Celkový rozpočet:
38 000,00 €

Výška podpory:
30 000,00 €