Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

20 rokov čítame s Osmijankom - pridaj sa aj ty! - Osmijankova literárna záhrada

Krátky opis
Putovná výstava Osmijankova literárna záhrada je kreatívnou čitárňou, v ktorej návštevníci "sadia" semienka svojho čitateľstva. Výstava pozýva malých aj veľkých čitateľov k tvorivej čitateľskej hre. Prostredníctvom interaktívnych objektov, ktoré navrhla slovenská scénografka Naďa Salbotová, sa malí aj veľkí čitatelia hravým, zážitkovým spôsobom zoznamujú s jednotlivými literárnymi žánrami, knižnými dielami zo slovenských vydavateľstiev.
Fotogaléria
Názov podujatia
Vernisáž putovnej výstavy Osmijankova literárna záhrada

Miesto konania / kraj
Prievidza / Prievidza

Termín konania
18.10.2023 - 02.12.2023

Popis projektu

Putovná výstava Osmijankova literárna záhrada má 8 stanovíšť, ktorými účastníkov sprevádza literárny hrdina z knižky Kristy Bendovej Osmijanko so svojím verným kamarátom Osmidunčom. Dozvedia sa čo je životopis, rodostrom, aj ako a kde sa môže narodiť rozprávkový hrdina. Svoje "záhradnícke" zručnosti si môžu vyskúšať aj pri stavaní veršoplôtikov Tomáša Janovica, Miroslava Válka, či Pavla Országha Hviezdoslava. Prechádzka záhradou však prináša aj prekážky - ako prejsť cez močiar-porekadlovník či odkliať princeznú. Po náročnej "záhradníckej" práci si všetci môžu oddýchnuť v peliešku plnom skvelých kníh zo slovenských vydavateľstiev. V ňom sa môžu zamyslieť aj nad tým, kde a kedy im je s knihou dobre. Za to ich Osmimetrovnica kráľovská svojím krásnym kvetom odmení. V roku 100. výročia narodenia Kristy Bendovej je na výstave pozornosť upriamená aj na jej tvorbu pre deti. Majestátny strom Rozprávkovník Kristy Bendovej, predstavuje jej životopis, osudové "osmičkové" obdobie jej života, keď pre Slovenský rozhlas písala Osmijankove rozprávky. Prioritne je výstava určená školským kolektívom, ale vítané sú aj samostatné rodiny, či iná odborná i laická verejnosť. K výstave je vydaný pracovný list – skladačka - omaľovánka, do ktorej si deti zapisujú a kreslia odpovede na hravé literárne úlohy.

Projekt je podporovaný z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Názov prímateľa
OSMIJANKO n.o.

Celkový rozpočet:
18 300,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €