Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Bitka o Bratislavu, historicko-kultúrny festival a rekonštrukcia obliehania mesta zo 17. storočia / 8. ročník

Krátky opis
V dňoch od 29.9. do 1.10. 2023 sa uskutoční ôsmy ročník projektu Bitka o Bratislavu. Toto podujatie je historicko-kultúrnym festivalom, ktorého hlavnou časťou programu je rekonštrukcia reálneho vojenského obliehania mesta Bratislava/ Prešporok zo 17. storočia. Naším cieľom je preto toto originálne a atraktívne oživenie histórie v rámci hlavného mesta ďalej udržiavať v pravidelnej realizácii a v povedomí verejnosti i celkov oživenej histórie.
Fotogaléria
Názov podujatia
Bitka o Bratislavu 2023

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
29.09.2023 - 01.10.2023

Popis projektu

Cieľom projektu Bitka o Bratislavu je zviditeľnenie miesta konania v regióne a zvýraznenie jeho významu v rámci geohistorického kontextu  V 17. storočí bol Bratislavský
kraj súčasťou západnej časti Uhorského kráľovstva, nepodrobeného osmanskej moci. Napriek tomu, že známejšie vojensko-historické udalosti sa odohrávali v iných oblastiach strednej Európy, ani naše územie v skutočnosti vojenské operácie neobchádzali. Akcia si tak kladie za cieľ nie len udržať v kultúrnom programe mesta jedinú pravidelnú akciu vojenskej rekonštrukcie tohto obdobia, no taktiež nevšednou a zaujímavou formou vzdelávať návštevníkov podujatia a zvyšovať tak ich kultúrne i historické povedomie. Ideovým východiskom projektu Bitka o Bratislavu je historická rekonštrukcia bitky z obdobia prvej polovice 17. storočia zasadená do prostredia dobového Uhorska. V rámci podujatia rekonštruujeme celkovo tri vojenské zrážky či obliehania, ktoré sa pred dobovým Prešporkom skutočne odohrali v rozmedzí rokov 1619 až 1621. V prvom roku Prešporok dobylo sedmohradské, knieža Gabriel Bethlen po tom, čo rozprášil ležanie cisárskych vojakov, táboriacich pred mestom. V nasledujúcom roku sa mesta pokúsil zmocniť cisársky generalissimus Dampierre, no narazil na húževnatý odpor bethlenovych mužov a počas tretieho útoku na hradby po zásahu z muškety pod naším mestom zahynul.
A nakoniec, v roku 1621, sa mesto pridalo naspäť na stranu Habsburgovcov a Bethlen sa ho pokúsil rozsiahlym obliehaním získať späť. Tieto tri udalosti, podľa aktuálneho zloženia a počtu účinkujúcich v tom-ktorom ročníku pravidelne obmieňame a úspešne sa tak vyhýbame istej repetitivite. 

Názov prímateľa
Skupina historického šermu Banderium

Celkový rozpočet:
3 644,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €