Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Mitrovanie 2023

Krátky opis
Na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach symbolicky ukončíme pastiersku sezónu v regióne Gemer-Malohont. Starý zvyk, ktorý sa viaže na svätého Demetera alebo Mitra, si pripomenieme v sobotu 14. októbra 2023 už po desiatykrát. Návštevníkov podujatia čakajú ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, trh regionálnych produktov, aktivity pre deti a nebudú chýbať ani najznámejší valasi Maťko a Kubko.
Fotogaléria
Názov podujatia
Mitrovanie

Miesto konania / kraj
Veľké Teriakovce / Rimavská Sobota

Termín konania
14.10.2023

Popis projektu
MITROVANIE: UKONČENIE PASTIERSKEJ SEZÓNY UŽ PO DESIATY RAZ

Na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach symbolicky ukončíme pastiersku sezónu v regióne Gemer-Malohont. Starý zvyk, ktorý sa viaže na svätého Demetera alebo Mitra, si pripomenieme už po desiatykrát v sobotu 14. októbra 2023 na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach. 

Návštevníkov podujatia čakajú ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, trh regionálnych produktov, aktivity pre deti a najznámejší valasi Maťko a Kubko. V hlavnom programe od 14:30 hod. sa okrem účinkujúcich z regiónu Gemer-Malohont predstaví aj FS Podpoľanec z Detvy.

Pripravené sú aj sprievodné aktivity ako výstava oviec, výstava Ovčiarstvo na starých fotografiách, drevené atrakcie pre deti, Divadlo z domčeka o Jankovi Hraškovi o 11:00 hod. či tvorivé dielne pre deti.

Hlavným zámerom podujatia je zachovať valaskú a ovčiarsku tradíciu v regióne Gemer-Malohont, ako aj zvyky spojené s ukončením pastierskej sezóny, priblížiť ich súčasnej generácii a poukázať na význam ovčiarstva ako špecifickej súčasti tradičnej ľudovej kultúry i dnešnej doby.

Organizátormi sú Miestna akčná skupina MALOHONT so sídlom v Hrachove, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s odborným garantom, ktorým je Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a s finančnou podporou sponzorov. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.
Názov prímateľa
Miestna akčná skupina MALOHONT

Celkový rozpočet:
8 200,00 €

Výška podpory:
3 500,00 €