Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

RE: CYKLUS - Iokasté, Hekuba a Bačova žena - v divadle Komedie v Prahe

Krátky opis
SKD Martin bude reprezentovať svoju tvorbu, mesto Martin a Slovensko s cyklom troch inscenácií - Iokasté, Hekuba a Bačova žena v réžii Lukáša Brutovského na scéne Městských divadel pražských – v divadle Komedie v Prahe, a to práve v sezóne, v ktorej SKD Martin oslavuje 80. výročie svojho založenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
RE: CYKLUS - Iokasté, Hekuba a Bačova žena - v divadle Komedie v Prahe

Miesto konania
Česká republika

Termín konania
08.10.2023

Popis projektu

V sezóne 22/23 Slovenské komorné divadlo Martin pripravilo inscenačný triptych pod názvom RE: CYKLUS, v rámci ktorého uvádza inscenácie Iokasté, Hekuba a Bačova žena. Všetky tri spája nielen pôdorys antickej tragédie a silná ústredná ženská postava, ale aj spoločný scénický koncept režiséra L. Brutovského a scénografa P. Boráka, v rámci ktorého sa všetky tri inscenácie odohrávajú v jednom priestore, ktorý prechádza len minimálnymi zmenami. Vzhľadom na to, že inscenácia Iokasté vznikla v koprodukcii s Městskými divadlami pražskými, existuje aj pražský variant scény, ktorý je priestorovo prispôsobený divadlu Komedie v Prahe. Prirodzene tak vznikla možnosť odohrať všetky tri inscenácie aj v divadle Komedie. Pozvanie, ktoré sme od MDP obdržali je pre nás jedinečnou príležitosťou predstaviť v Prahe celý triptych, a v rámci všetkých troch inscenácií nielen tri odlišné typy dramaturgie (autorský text, súčasná hra, slovenská klasika), ale aj celý herecký súbor SKD Martin. V kontexte československej kultúrnej výmeny ide o výnimočný projekt nielen obsahom, ale aj rozsahom. V kontexte martinského divadla zasa o nadštandardný priestor na reprezentáciu domácej tvorby, ktorý sa nám zhodou okolností otvára práve v sezóne, v ktorej divadlo oslavuje 80. výročie svojho založenia.


SKD Martin odohrá 8. 10. 2023 v pražskom divadle Komedie výnimočný divadelný projekt RE:CYKLUS. Tri ženské hrdinky - tri inscenácie - jeden priestor - jeden režisér - jeden súbor - jedno popoludnie:
13:00 Iokasté - text Lukáša Brutovského o toxickej maskulinite inšpirovaný antikou, československý koprodukčný projekt SKD Martin a Městských divadel pražských
16:00 Hekuba - sugestívna súčasná hra írskej dramatičky Mariny Carr o tom, koľko zla je človek schopný uniesť
20:00 Bačova žena - existenciálna dráma zo "slovenskej klasiky" podľa Ivana Stodolu
Názov prímateľa
Slovenské komorné divadlo Martin

Celkový rozpočet:
27 285,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €