Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

POD SOBOTSKOU BRÁNOU, 6. ročník

Krátky opis
Všetkých folkloristov a milovníkov folklóru pozývame v sobotu, 23. 9. o 18.00 hod. do divadelnej sály Domu kultúry na vystúpenie úspešného mládežníckeho folklórneho súboru MLADOSŤ z Banskej Bystrice, ktorý prinesie do Rimavskej Soboty celovečerný program MIESTO NA ZEMI - OBRAZY Z DOLNEJ ZEME. Vystúpenie je záverom folklórneho festivalu Pod sobotskou bránou. Vstupné: 10€, predaj vstupeniek v DK a online na www.kulturars.sk
Fotogaléria
Názov podujatia
UFS MLADOSŤ: MIESTO NA ZEMI - obrazy z Dolnej zeme

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
23.09.2023

Popis projektu

Všetkých folkloristov a milovníkov folklóru pozývame v sobotu, 23. 9. o 18.00 hod. do divadelnej sály Domu kultúry na vystúpenie úspešného mládežníckeho folklórneho súboru MLADOSŤ z Banskej Bystrice, ktorý prinesie do Rimavskej Soboty celovečerný program MIESTO NA ZEMI - OBRAZY Z DOLNEJ ZEME.  Vystúpenie je záverom folklórneho festivalu Pod sobotskou bránou. Vstupné: 10€, predaj vstupeniek v DK a online na http://www.kulturars.sk/"> style="font-size: 12pt; line-height: 115%; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;">www.kulturars.sk

Námetom je migrácia a založenie novej identity v špecifických podmienkach multietnickej "Dolnej zeme", ktorú reprezentujú obrazy rôznych obradov slovenskej svadby z Maďarska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Kľúčovou témou programu je zásah dejinných udalostí predchádzajúcich Veľkej vojne, rozpadu monarchie a vznik Československej republiky do života Slovákov, ktorí sú zrazu rozdelení hranicami. Využitie reálnych dokumentov dobových listín a tlače prináša do diela paralelnú líniu k príbehom ľudí, ktorí nemôžu ovplyvniť dianie. Sú pevne zviazaní so zemou v ktorej žijú, mnohí sú vykorenení a znovu sa snažia nájsť svoje MIESTO NA ZEMI. O ich osude rozhodujú mocnosti tvoriace novú - veľmi krehkú - tvár sveta, ktorá v búrlivom 20. storočí niekoľkokrát padne do ďalších konfliktov.

Festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU sa uskutoční od 13. 00 hod. na Nádvorí Čierneho orla, kde okrem folklórneho pásma v podaní FS Háj, Hájik, Hájiček, trhu remeselníkov či  tvorivých dielní, vystúpi v samostatnom pásme ľudová hudba POKOŠOVCI z Horehronia. Úplnou novinkou je módna prehliadka FOLKLÓRNE PARÁDNICE, ktorá predstaví  tvorbu troch autoriek z Gemera a Novohradu, prepájajúcu tradíciu a remeslo s nadčasovou módou. Na tvorivej dielni si každý záujemca bude môcť vyskúšať tkanie na krosnách, či utkať tkanicu na ruku. Vstup zdarma.

Festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
5 450,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €