Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2023 - 43.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Cieľom projektu je udržať kontinuity koncertného života, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby a umeleckých výsledkov dosiahnutých v oblasti profesionálneho hudobného umenia. Druhým koncertom jesenného hudobného cyklu bude klavírny recitál Mateja Arendárika.
Fotogaléria
Názov podujatia
MATEJ ARENDÁRIK - klavírny recitál

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
03.10.2023

Popis projektu

Matej Arendárik  patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenských klaviristov. Rodák z Banskej Bystrice získal svoje prvé skúsenosti s hudbou v Základnej umeleckej škole v triede Evy Tatárovej-Beňovej. V štúdiu pokračoval na Konzervatóriu v Žiline pod vedením Dariny Švárnej a následne na Akadémii umení v Prahe v triede Mariána Lapšanského. Už počas štúdia na konzervatóriu dosahoval významné interpretačné úspechy. Stal sa absolútnym víťazom Súťaže študentov slovenských konzervatórií a laureátom medzinárodných súťaží ako Pražská Jar, Medzinárodná súťaž Leoša Janáčka, Medzinárodná súťaž J. N. Hummela, Concorso Internazionale Pianistico „Giuliano Pecar“ Gorizia, European Union piano competition a mnohých iných. Súčasťou jeho umeleckého a interpretačného rastu bola aktívna účasť na majstrovských kurzoch MikhailaVoskresenského, Roberta Rouxa, PiotraPaleczneho, Eugena Indjica, Diane Andersen, Borisa Bermana, Petra Eichera, Eugena Pridonoffa. V roku 1998 ešte ako študent konzervatória debutoval v sále Reduta Slovenskej filharmónie Koncertom pre klavír č. 1 e mol, Op. 11 F. Chopina. Odvtedy vystúpil na mnohých prestížnych pódiách (Concertgebough Amsterdam, Stadthalle Bayreuth, Forbidden City ConcertHall Peking, Southbank Centre London, Palacio de Congresos Zaragoza, Rudolfinum a Smetanova sieň Praha, Besední dům Brno) a na významných hudobných festivaloch (Beethovenfest Saint Ettiene, Pražské Jaro, Bratislavské hudobné slávnosti, New Masters on Tour Holandsko, World of Jewish Music London, Stredoeurópsky festival koncertného umenia Žilina, AfyonClassicalMusic Festival Turecko, Svatováclavský hudební festival). Pravidelne spolupracuje s poprednými slovenskými a českými orchestrami (Slovenská filharmónia, Štátny komorný orchester Žilina, Štátna filharmónia Košice, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Symfonický orchcester Slovenského rozhlasu, Symfonický orchester Českého rozhlasu, Plzeňská filharmonie, Státní filharmonie Brno, Janáčkova filharmonie Ostrava) pod vedením dirigentov ako Pavel Baleff, KasparZehnder, AndresOrozcoEstrada, Jose Ferreira Lobo, László Kovács, Leoš Svárovský, PetrVronský, Oliver Dohnányi, Rastislav Štúr, Theodore Kuchar, Petr Altrichter a iní. Arendárik je vyhľadávaným komorným hráčom (Talichovo kvarteto, Moyzesovo kvarteto, Suchoňovo kvinteto) a pravidelne je pozývaný k spolupráci s inými renomovanými sólistami. Podieľal sa na niekoľkých nahrávkach pre Slovenskú a Českú televíziu a rozhlas. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg a korepetítor na Fakulte múzických umení Akadémie umení a na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici.


PROGRAM

 

L. van Beethoven: Sonáta op.27 č.2 cis mol „Mesačný svit“

I.              Adagio sostenuto

II.            Allegretto – Trio

III.          Presto agitato

 

L. van Beethoven: Sonáta op. 28 D dur „Pastorálna“

I.              Allegro

II.            Andante

III.          Scherzo. Allegro vivace

IV.          Rondo. Allegro ma non troppo

 

L. van Beethoven: Sonáta op. 81a Es dur „Les Adieux“

I.              Das Lebewohl. Adagio - Allegro

II.            Abwesenheit. Andante espressivo

III.          Das Wiedersehen. Vivacissimamente

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
9 300,00 €

Výška podpory:
6 500,00 €