Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Komorné koncerty v slovenských mestách

Krátky opis
Tento koncert prezentuje nástroj saxofón ako plnohodnotný nástroj klasickej hudby, pretože je na Slovensku vnímaný prevažne ako jazzový nástroj. K spolupráci na tomto projekte si Ladislav Fančovič prizval významného slovenského klavírneho virtuóza s medzinárodným pôsobením Jakuba Čižmaroviča a huslistku Janku Macíkovú.
Fotogaléria
Názov podujatia
Kubínska hudobná jeseň - Podoby saxofónu

Miesto konania / kraj
Dolný Kubín / Dolný Kubín

Termín konania
25.09.2023

Popis projektu

Sobášna sieň MsÚ, Dolný Kubín o 18:00 hod.

Tento koncert prezentuje nástroj saxofón ako plnohodnotný nástroj klasickej hudby, pretože je na Slovensku vnímaný prevažne ako jazzový nástroj. Jeho vynálezca Aldolphe Sax ho však cca. v roku 1843 skonštruoval práve pre účely klasickej hudby a kapiel hrajúcich pochodovú hudbu (jazz sa zrodil až o 50 rokov neskôr). Belgičan Sax chcel vytvoriť nástroj, ktorý by svojou farbou tvoril akýsi pomyselný most medzi dychovými a sláčikovými nástrojmi.
Skladateľov uchvátil jeho zvuk už v prvých rokoch a L. Fančovič na koncerte prednesie skladby od obdobia neskorého romantizmu až po súčasné kompozície využívajúce nesmiernu variabilitu farieb a perkusívnych zvukov, ktoré sa dajú na saxofóne vyčarovať. K spolupráci na tomto projekte si prizval významného slovenského klavírneho virtuóza s medzinárodným pôsobením Jakuba Čižmaroviča a huslistku Janku Macíkovú.

ÚČINKUJÚ:

Ladislav Fančovič - saxofón
Jakub Čižmarovič - klavír
Janka Macíková - husle

PROGRAM:

Jean - Baptiste Singelée: Fantázia pre barytónový saxofón a klavír, op. 60
Jevgenij Iršai: Threesomnia pre husle a tenorový saxofón (premiéra)
Erwin Schulhoff: Hot sonáta pre altový saxofón a klavír
Werner Wolf Glaser: Sonáta č.1 v starom štýle pre altový saxofón
Viliam Gräffinger: Danza pre barytónový saxofón a klavír
Leon Stein: Trio Concertante pre husle, altový saxofón a klavír


Podujatie z Verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Viac informácií na https://www.khj.sk/
" target="_blank">https://www.khj.sk/">https://www.khj.sk/
Názov prímateľa
Občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby

Celkový rozpočet:
30 810,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €