Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Ivana Šateková, séria Hejt Slováci, 2022 (akvizícia Považskej galérie umenia v Žiline)

Krátky opis
Získanie diela Ivany Šátekovej - Hejt Slováci (2022) je súčasťou akvizičnej činnosti Považskej galérie umenia v Žiline v oblasti intermédií a mediálneho umenia. Zbierku tohto umenia PGU buduje už od začiatku 90. rokov 20. storočia a v zmysle zamerania na obdobie po roku 1989 - najmä 90. a nulté roky je v rámci slovenských galérií ojedinelá.
Fotogaléria
Názov podujatia
Ivana Šateková, séria Hejt Slováci, 2022 (akvizícia Považskej galérie umenia v Žiline v roku 2022)

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
01.09.2022 - 30.09.2023

Popis projektu

Ivana Šáteková (*1984) je absolventka VŠVU v Bratislave. V roku 2013 sa stala finalistkou Essl Art Award, v roku 2014 jej bola udelená Cena Nadácie Tatra banky. Vo svojej tvorbe používa maľbu a kresbu inšpirovanú komiksom, no pracuje aj s inými médiami (výšivka, objekt, interaktívna inštalácia). Často prepája históriu, folklór a ľudové tradície so súčasným svetom, na základe čoho komentuje hlboko zakorenené paradoxy a absurdity v slovenskej spoločnosti.
Dielo Hejt Slováci (2022) je sériou dvoch výšiviek. Jedná sa o strojové aj ručné vyšívanie čiernou niťou aj farebnou bavlnenou priadzou. Čierna niť evokuje kresbu, z podkladovej látky – zozbieraných starších utierok či obrúskov – voľne visia neodstrihnuté dlhšie konce nití. Na oboch výšivkách sú ženy v národných krojoch, ktoré sa na rôznych novodobých zariadeniach (notebook a mobil) venujú „hejterskej“ činnosti – písaniu nenávistných komentárov, ktorých texty lietajú v priestore okolo figúry: „Nech ti skape decko ty slniečkárska sviňa“, „To oni sa ostreľujú sami“, „Z očkovania budeš neplodná“, „Dole s rúškom toto je genocída“, „Choďte robiť do lidla vy komedianti“, a pod.

Nadobudnutie danej akvizície podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Považská galéria umenia v Žiline

Celkový rozpočet:
3 500,00 €

Výška podpory:
2 800,00 €