Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Čaj o piatej

Krátky opis
Muzikál vznikol podľa skutočných príbehov. Opisuje 5 romantických zoznámení v kaviarni Darton. Príbeh plný vtipu, dobrej hudby a vynikajúcich tanečných či speváckych výkonov. Predstavenie je doprevádzané živou hudbou pod vedením Júlie Černekovej. Má láska vlastný smiech, má láska svoje slzy? Ktoré bozky sú ozajstnejšie, naše alebo bozky našich starých mám? Príbeh. O nás. O našich starých mamách a ich partneroch. Ale aj o našom živote. O láske, jej trpkosti, jej smiechu, jej slzách.
Fotogaléria
Názov podujatia
Čaj o piatej

Miesto konania / kraj
Komárno / Komárno

Termín konania
01.06.2022 - 31.05.2023

Popis projektu

Režisér o predstavení:

"Má láska vlastný smiech, má láska svoje slzy? Ktoré bozky sú ozajstnejšie, naše alebo bozky našich starých mám? O čom je Čaj o piatej?

Zjednodušene: O nás. O našich starých mamách a ich partneroch. Ale aj o našom živote. O láske, jej trpkosti, jej smiechu, jej slzách. 

Na veľa vecí, ktoré máme potrebu povedať, nám slová nestačia. Preto máme umenie. Preto sme si my pomohli dielkom Čaj o piatej. 

Zašli sme na cestu, na ktorej vám povieme aj to, ako by vyzeral príbeh Romea a Júlie dnes.  

Ale inak je naše nové dielko vystavané len na ozajstných príbehoch. Príbehoch, ktoré mi kedysi vyrozprávali členovia Dramaťáku. Sú to príbehy ich starých rodičov. 

Ako najväčšie poklady som ich vzal a uložil do písmeniek, do dialógov a do textov piesní. 

Scenáre píšem už 18 rokov, a nech je moja fantázia akokoľvek farebná, nikdy sa nedokáže priblížiť k tej farebnosti, akú nám dáva život. 

Pochopil som to pri Helenke, pri príbehu o mojej starej mame. 

A všetko, čo som sa naučil tu, som preniesol do Čaju o piatej."

To, čo uvidíte na javisku, je život. 

V jeho úsmevnej, láskavej, ale aj nemilosrdnej podobe. A život je scenárista, ktorý síce nikdy Oscara nedostal, ale prekvapuje a vyhráva každý jeden deň.

Muzikál vznikol podľa skutočných príbehov. Opisuje 5 romantických zoznámení v kaviarni Darton.

 

Nachádzame sa na Čaji o piatej v kaviarni Darton. Podobné podujatia ako toto naše, neboli v šesťdesiatych rokoch ničím výnimočným. Bola to síce mimoriadna spoločenská udalosť, ale konajúca sa s týždennou alebo dvojtýždennou pravidelnosťou. Výborná príležitosť ako sa ľudia mohli stretávať, zoznamovať a zabávať. Ani koncert, ku ktorému sme príbeh naviazali, nebol ničím výnimočným ani v našich končinách. V tom čase neboli sociálne siete, mobily, ani telky neboli úplne bežnou súčasťou domácností. Ľudia hľadali ľudský kontakt, sociálnu interakciu inak, osobnejšie, úprimnejšie a ľudskejšie. Práve toto sa vám pokúsime ukázať. 

Časovú líniu v našom dielku nehľadajte, začíname v roku 2022 a spolu s myšlienkami Zlatany sa prenesieme niekde do polovičky tanečnej zábavy majstra Levanského, aby sme o chvíľku skočili do momentu, kedy len do Komárna prichádzal. Vstupujeme do naintímnejších rozhovorov či snov a spomienok. Čas nehrá rolu, lebo láska ho neuznáva a nepozná. Má svoj vlastný tlkot, ktorým sa riadi.

Názov prímateľa
Dramaťák a Rebeli

Celkový rozpočet:
7 000,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €