Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

SYMBIÓZA /festival o tolerancii a rešpekte medzi nami

Krátky opis
FVCK_KVLT, Anita Soul, B-Complex či Vojtik, ale aj diskusia moderátora Michala Havrana s Denisou Havrľovou, Samom Marecom, Jurajom Čokynom a Alexandrom Mušinkom na tému stále pretrvávajúceho rasizmu a diskusia so Silviou Porubänovou, Matiou Lenickou a Eduardom Klenom o stále rastúcej homofóbii v našej krajine. To je program SYMBIÓZY (14.-16.9.2023), festivalu o tolerancii a rešpekte medzi nami, ktorý chce spájať komunity a prispievať k slobodnejšej budúcnosti každého a každej z nás.
Fotogaléria
Názov podujatia
SYMBIÓZA /festival o tolerancii a rešpekte medzi nami

Miesto konania / kraj
Prešov / Prešov

Termín konania
14.09.2023 - 16.09.2023

Popis projektu

V prešovskom klube Christiania prebehne v polovici septembra „SYMBIÓZA /festival o tolerancii a rešpekte medzi nami“. Prinesie atraktívne hudobné vystúpenia a literárno-spoločenské diskusie so zaujímavými hosťami a hostkami na témy rasizmu a homofóbie v našej krajine. SYMBIÓZA chce prispievať k obrusovaniu hrán medzi jednotlivými skupinami dnes extrémne polarizovanej spoločnosti, k zmene postojov a názorov na „tých druhých“, o ktorých často ani nemáme dostatok informácií a k ich neznášanlivosti nás motivuje najmä strach z nepoznaného.

Festival SYMBIÓZA sa bude konať v priestoroch klubu Christiania počas predĺženého víkendu, od 14. do 16. septembra 2023 a prinesie kultúrne a umelecké obsahy, ktorých pridanou hodnotou okrem vysokej umeleckej kvality je, že angažovane reagujú na niektoré fenomény v spoločnosti a svojim pôsobením prispievajú k zmene postojov a názorov na dané javy.

Vo štvrtok, 14. septembra odštartuje festival svojim koncertom FVCK_KVLT, ktorý vo svojej tvorbe reaguje na aktuálne javy a fenomény v spoločnosti. Textovo aj hudobne je jeho tvorba mnohovrstevná, počuť v nej trap, punk, phonk, rnb, hardstyle, ale aj prvky techna či metalu. Je na každom poslucháčovi, na čo upriami svoju pozornosť.

Nosné témy celého festivalu – nenávisť k Rómom či LGBTI – budú i témami literárno-spoločenských diskusií s autormi, ktorí na tieto témy reagujú a odborníkmi z daných oblastí. V živej diskusii sa pokúsia zodpovedať na otázky, prečo sú dané tendencie také výrazné a ako na ich riešenie.

Hosťami a hostkou piatkovej diskusie (15. 9. 2023) s názvom „Prečo je rasizmus stále viac ako len pojem v slovníku? budú fotografka, dokumentaristka a redaktorka Denisa Havrľová, bývalý novinár, učiteľ v projekte Teach for Slovakia a autor knihy „A okraje máš kde?“ Juraj Čokyna, novinár a bloger, spoluautor knihy „Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave nad Bodvou“ Samuel Marec a kultúrny antropológ a romista Alexander Mušinka, moderátorom Michal Havran. 

Pokračovaním piatkového programu bude koncert úspešnej Anity Soul, ktorá pochádza z rómskej hudobníckej rodiny, venuje sa menšinovým žánrom ako jazz, soul, neosoul či fúzii jazzu s hip-hopom a spolupracuje s tými najlepšími, nielen slovenskými hudobníkmi.  

 

Sobotný program (16. 9. 2023) začne diskusiou s názvom „Prečo je homofóbia zneužívaná ako nástroj strašenia ľudí a ako potom možno hovoriť o rovnosti nás všetkých?“, hostkami a hosťom Michala Havrana budú sociologička a výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva Silvia Porubänová, hudobníčka a blogerka Matia Lenická a vizuálny umelec, režisér, autor komiksovej poviedkovej knihy „Smutná krajina“ Eduard Klena.

Hudobne sa v sobotu predstaví Vojtik, queer Róm žijúci v regióne poznačenom extrémizmom, ktorý svojou tvorbou nastavuje  zrkadlo našej spoločnosti. Festival ukončí svojim DJ-ským setom                   B-complex, kráľovná slovenského drum&bassu. Tá celý svoj DJ-ský impact investuje do boja za LGBTI+ práva a patrí k nekompromisným obhajcom diskriminovaných.

 

Súčasťou SYMBIÓZY je aj výstava fotografických prác študentov prešovskej Školy umeleckého priemyslu, reflektujúce nosné témy festivalu.  

 

Názov prímateľa
dos gardenias s.r.o.

Celkový rozpočet:
12 180,00 €

Výška podpory:
10 000,00 €