Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Dedičstvo inšpiruje

Krátky opis
ANIMOsCool - letná škola animovanej tvorby
Fotogaléria
Názov podujatia
ANIMOsCool

Miesto konania / kraj
Rožňava / Rožňava

Termín konania
24.07.2023 - 28.07.2023

Popis projektu

Vzrušujúci svet animácie opäť ožil na letnej škole ANIMOsCool

 

Aj tento rok usporiadalo Gemerské osvetové stredisko, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, letnú školu animovaného filmu s názvom ANIMOsCool. Účastníci sa pod vedením lektora Ivana Čepeka a jeho asistentky Terezy Čepkovej mohli naučiť, ako vytvoriť animovaný film.

 

Témou tohtoročného, už 10. ročníka ANIMOsCool, bola kniha a citáty z kníh, od čoho je odvodený aj názov výsledného filmu - Aha kniha

 

Vyskúšali si tvorenie pomocou fotoaparátu či smartfónu

Počas piatich dní sa deti naučili základy animácie s využitím techniky stopmotion - animačnej techniky, kde je skutočný objekt manuálne upravovaný a posúvaný v malých krokoch medzi jednotlivými snímkami, čo umožňuje vytvorenie dojmu spojitosti v animácii. Súčasťou toho boli aj techniky ako pixelácia, kde boli samotné deti snímané kamerou po okienkach, či plôškovanie, kde v rámci záberov zaberali plochu vystrihnutými písmenami, ako aj objektami vymodelovanými z plastelíny. Tento päťdňový tábor bol ukončený svetovou premiérou, v rámci ktorej sa mladým animofilmárom odovzdávali účastnícke certifikáty, ale aj sladké prekvapenie, čím organizátor oslávil 10. narodeniny letnej školy animovaného filmu v Rožňave. Súčasťou programu bolo premietanie filmu Aha kniha, ktorý deti vytvorili, ale aj filmov Cirkus Rožňava, ktorý bol výsledkom úplne prvého ANIMOsCool v roku 2014 a doteraz najúspešnejšieho filmu Tri zlaté ruže.

 

Úspechy ANIMOsCool doma i v zahraničí

Film z roku 2020, ktorý bol inšpirovaní známou povesťou o vzniku Rožňavy - Tri zlaté ruže, bol minulý rok nominovaný na medzinárodnú súťaž UNICA vo Švajčiarsku, kde ako jediný zo slovenských filmov dostal aj ocenenie. ANIMOsCool tak doniesol do Rožňavy 1. miesto z celoslovenskej súťaže CINEAMA, ako aj čestné uznanie z celosvetovej medzinárodnej súťaže amatérskych filmov.  Minuloročný film s názvom Matematika v rámci súťaže Cineama tiež získal 1. miesto a už v septembri bude reprezentovať Slovenskú republiku a samozrejme tým aj Košický kraj a Rožňavu, na medzinárodnej súťaži, ktorá sa tentokrát bude konať v talianskom meste Comacchio.

 

To, ako sa tvorilo na jubilejnom 10. ročníku, prišla zdokumentovať aj verejnoprávna RTVS, ktorá to zahrnula do svojho hlavného spravodajstva a https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/415269#2322" style="color: rgb(149, 79, 114); text-decoration: underline;">v archíve si to viete teraz pozrieť aj vy. 

 

Animovaný film Aha kniha si viete https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/415269#2322" style="color: rgb(149, 79, 114); text-decoration: underline;">pozrieť na YouTube Gemerského osvetového strediska.

Odkazy:

Reportáž RTVS: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/415269#2322" style="color: rgb(149, 79, 114); text-decoration: underline;">https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/415269#2322" class="MsoNormal" style="margin: 0cm; font-size: medium; font-family: Calibri, sans-serif;">Film Aha kniha: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/415269#2322" href="https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/415269#2322" style="color: rgb(149, 79, 114); text-decoration: underline;">


Projekt z verejných zdrojov finančne podporuje Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Gemerské osvetové stredisko

Celkový rozpočet:
28 000,00 €

Výška podpory:
19 000,00 €