Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Vzdelávacie a komunitné akcie

Krátky opis
Spoznajte históriu a zaujímavosti legendárnej Panenskej ulice so sprievodcom Zsoltom Lehelom. Podujatie sa koná pri príležitosti 30. výročia otvorenia pobočky Staromestskej knižnice na Panenskej 1.
Fotogaléria
Názov podujatia
Legendárna Panenská

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
06.09.2023

Popis projektu
Panenská bola pôvodne ulica bratislavských remeselníkov a vinohradníkov. Vznikla v stredoveku v priestore, ktorý sa nazýval Nunnenpeunt (Ulica mníšok), čo bol vtedy majetok ženskej rehole klarisiek. V roku 1879 bola premenovaná na ulica Mateja Bela, ktorý bol vtedy riaditeľ blízkeho evanjelického lýcea. Po prvej svetovej vojne dostala názov Panenská.
Význam Panenskej ulice vzrástol v 17. storočí, keď sem premiestnili z vnútorného mesta cirkevné centrum evanjelikov. Nachádzajú sa tu dva evanjelické kostoly postavené v druhej polovici 18. storočia. Na ulici sa sústreďoval spoločensko-kultúrny život a má pomerne bohatú históriu. Množstvo domov má charakter šľachtických palácov. Budova na čísle 9 slúžila ako továreň na "šampanské" víno a v druhom nádvorí bola kvetinová záhrada s kvetmi cudzokrajného pôvodu. Dom číslo 10 bola prvá bratislavská sieň starožitností. Väčšina zachovaných domov zo starej zástavby sú barokové alebo klasicistické budovy.
Obytný dom na Panenskej 1, v ktorom sa nachádza Staromestská knižnica je postavený na mieste, kde stál pôvodne Fernolayov dom, v ktorom mal na 1. poschodí byt Ľudovít Štúr a zároveň v ňom v rokoch 1845 – 1848 sídlila redakcia Slovenských národných novín a literárnej prílohy Orla tatranského.
Ešte viac zaujímavostí sa dozviete v rozprávaní Zsolta Lehela.

ZSOLT LEHEL
Vlastivedný sprievodca, rodený Bratislavčan, vyštudovaný geodet, zakladateľ a majiteľ obľúbenej palacinkárne. Napísal knihu o sochárovi Alojzovi Rigelem. Pamiatkam Bratislavy sa venuje takmer 50 rokov. Od roku 1979 je lektor kurzu vlastivedných sprievodcov po Bratislave.
Názov prímateľa
STAROMESTSKÁ KNIŽNICA

Celkový rozpočet:
5 700,00 €

Výška podpory:
5 100,00 €