Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Festival fotografie v Detve 2023

Krátky opis
Štvrtý ročník Festivalu fotografie v Detve sa bude tento rok niesť v znamení súčasného experimentu, ale aj historickej fotografie a autentického dokumentu. 4. ročník sme venovali spomienke na nášho priateľa Milana Malčeka, ktorý patril medzi významné osobnosti v umeleckom živote Detvy.
Fotogaléria
Názov podujatia
Festival fotografie v Detve 2023

Miesto konania / kraj
Detva / Detva

Termín konania
01.10.2023 - 31.12.2023

Popis projektu

Slávnostné otvorenie festivalu bude 6. októbra 2023 o 18:00 hod. v priestoroch Domu umenia Arteska a aj tento rok bude sprievodným podujatím Dní mesta Detva.

Vo štvrtom ročníku budete mať možnosť navštíviť:

1.10. – 31.12.
RENESANCIA 023
Martina Jarinová, Tamara Mišagová
Výstava zaznamenáva súčasnú problematiku fotografie, jej každodenným využitím a vzťahom s jej tvorcom. Zameriava sa na témy ako je novodobá technológia vznikania obrazu pomocou umelej inteligencie a problematiky neustávajúceho množenia digitálneho obrazu. Subjektivita človeka je jedným z faktorov, ktorý je nosníkom pre vznik digitálneho obsahu.

Martina Jarinová:
Absolventka bakalárskeho štúdia a študentka Magisterského štúdia na Fakulte umení v Košiciach v zameraní na odbor Nové média- Fotografia. V momentálnej tvorbe sa zameriava na analýzu a transformáciu obrazu. Skúma vzťah človeka a fotografie a tento vzťah prezentuje prostredníctvom novomediálneho jazyka v zameraní na interaktivitu s dielom. V jej poňatí fotografia nie je len neživý predmet ale vidí v nej aj možnosť uchovania žijúcich spomienok.

Tamara Mišagová:
Absolventka bakalárskeho štúdia a študentka Magisterského štúdia na Fakulte umení v Košiciach so zameraním na Nové média a fotografiu. Vo svojej tvorbe pracuje s nájdeným odpadovým materiálom, nie len v reálnom prostredí, ale aj v prostredí virtuálnom. Je pre ňu dôležitá možnosť vdýchnutia života do nepovšimnutých vecí a pretvoriť ich na umelecké dielo, čím im vráti svoju hodnotu.
St – Ne: 15:00 – 19:00 hod., Dom umenia Arteska. Partizánska 63, Detva

1.10. – 31.12.
DETVIANSKYM OBJEKTÍVOM 2023
Fotoklub Detva
Výstava členov Fotoklubu Detva je prehľadom tvorby jednotlivých autorov za posledný rok, ktorej témou je tento rok experimentálna inštalácia. tešiť sa tak môžete na netradičnú výstavu fotografie, ktorá vám okrem vizuálneho zážitku prinesie aj možnosť interaktívneho zapojenia.
St – Ne: 15:00 – 19:00 hod., Dom umenia Arteska. Partizánska 63, Detva

1.10. – 31.12.
ZO ŽIVOTA RÓMOV NA PODPOĽANÍ
rôzni autori
Výstava zo súčasného života rómskych komunít na Podpoľaní, zozbieraná priamo od ľudí, ktorí v komunitách žijú.
Na rozdiel od výstav realizovaných fotografmi je táto výstava autentickým pohľadom samotných Rómov cez svoje mobilné telefóny.
St – Ne: 15:00 – 19:00 hod., Dom umenia Arteska. Partizánska 63, Detva

1.10. – 31.12.
SPOMIENKA NA MILANA
rôzni autori
Výstava venovaná spomienke na Milana Malčeka, priateľa, výtvarníka a rezbára, zakladateľa Detvianskej umeleckej kolónie a aktívneho podporovateľa umenia a kultúry v Detve.
St – Ne: 15:00 – 19:00 hod., Dom umenia Arteska. Partizánska 63, Detva

29.9. – 30.10.
DETVA NA STARÝCH FOTOGRAFIÁCH
rôzni autori
Výstava fotogra.í z Detvy datovaných do 1. polovice 20. storočia.
Pripravilo Centrum tradičnej kultúry v Detve, pobočka Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene
Po – Pia: 9:00 – 16:00 hod. So: 14:00 – 18:00 hod., Vagačov dom,Partizánska 54/82, Detva

1.10. – 31.12.
HISTÓRIA FOTOGRAFOVANIA
Zbierka od rôznych zberateľov
Výstava historických fotoaparátov, techniky a príslušenstva.
St – Ne: 15:00 – 19:00 hod., Dom umenia Arteska. Partizánska 63, Detva


Názov prímateľa
Občianske združenie Fotoklub Detva

Celkový rozpočet:
2 500,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €