Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Komorné koncerty v slovenských mestách

Krátky opis
Sonáty pre klarinet a klavír č.1 a 2, op. 120 Johanessa Brahmsa odznejú na dobovom historickom klarinete v podaní špičkových umelcov: Róberta Šebestu a Ladislava Fančoviča.
Fotogaléria
Názov podujatia
Cesta neznáma VII - Hľadanie spomienok

Miesto konania / kraj
Lučenec / Lučenec

Termín konania
10.09.2023

Popis projektu

Synagóga v Lučenci, o 16:00 hod.

Mená našich predkov, ktorí žili v Lučenci, a po vojne sa už domov nevrátili, postupne zapisujeme na pôvodné schody, odstránené zo Synagógy počas jej rekonštrukcie. Vytvárame tak cestu neznámu, ktorú museli prejsť... V tomto roku pokračujeme písaním mien po „H, I a J“.

Podujatím nás bude opäť sprevádzať spisovateľka a novinárka, rodáčka z Lučenca, Veronika Homolová-Tóthová.
O kultúrnu časť programu sa postarajú: Ladislav Fančovič (klavír) a Róbert Šebesta (klarinet), ktorí nám zahrajú Brahmsove klarinetové sonáty .

Klarinetové sonáty Johannesa Brahmsa sú obľúbenými dielami na programoch koncertov i festivalov. Málokedy však máme možnosť vypočuť si túto hudbu na historickom klarinete, a dokonca presne na tom istom modeli, na akom hrával v 19. storočí nemecký klarinetista Richard Mühlfeld, ktorý svojou hrou Brahmsa očaril a inšpiroval ho k napísaniu viacerých komorných skladieb pre klarinet.

Róbert Šebesta sa dlhodobo venuje historicky poučenej interpretácii skladieb z rôznych období napísaných pre klarinet. Z jeho iniciatívy vzišla aj idea naštudovať Brahmsove klarinetové sonáty na dobových nástrojoch. K spolupráci si prizval jedného z našich najvýznamnejších klaviristov Ladislava Fančoviča.

Johannes Brahms:
Sonáta pre klarinet a klavír č. 1, op 120
Sonáta pre klarinet a klavír č. 2, op 120

Účinkujú:
Róbert Šebesta - historický klarinet
Ladislav Fančovič - klavír

Všetci ste srdečne vítaní, vstup je voľný!

Podujatie podporili:
Banskobystrický samosprávny kraj
Fond na podporu umenia
OOCR Novohrad a Podpoľanie
Židovský kultúrny inštitút

Názov prímateľa
Občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby

Celkový rozpočet:
30 810,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €