Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Akvizícia kolekcie porcelánu II

Krátky opis
V roku 2023 získalo Kysucké múzeum do svojich zbierok jedinečné kúsky porcelánu v počte 32 kusov v rámci projektu Akvizícia kolekcie porcelánu II, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Akvizícia

Miesto konania / kraj
Radoľa / Kysucké Nové Mesto

Termín konania
01.12.2022 - 30.06.2023

Popis projektu

V roku 2023 získalo Kysucké múzeum do svojich zbierok ďalšie kúsky porcelánu v rámci projektu Akvizícia kolekcie porcelánu II v podprograme Akvizícia múzeí Fondu na podporu umenia. Projekt nadväzuje na akvizíciu z roku 2020. Tentokrát FPU podporil žiadosť sumou 2500 eur, z vlastných prostriedkov financovalo múzeum čiastku 640 eur. Celková hodnota nakúpených zbierok je 3140 eur.

Do zbierky porcelánu Kysuckého múzea, ktorej časť mohli návštevníci vidieť na výstave Krehká krása minulý rok v Kaštieli Radoľa, pribudlo tak 32 kusov predmetov prevažne z 19. a začiatku 20. storočia. Okrem maľovaných tanierov z porcelánok Loket, Březová, Dolní Chodov, Klášterec nad Ohří, Slavkov, pochádzajúcich prevažne z rokov 1850-1870, pribudlo niekoľko šálok s podšálkami (napr. aj z porcelánky Meissen), kanvičiek a cukorničiek. Múzeum získalo aj secesnú porcelánovú vázičku s dvoma vtáčikmi-perličkami a tiež figurálny porcelán, ktorý v zbierkach nie je príliš zastúpený. Ide o plastiku Dámy s náručou plnou farebných kvetov z porcelánky Pasov (okolo roku 1870), Dámy s krásnou čipkou a mačkou motajúcou sa jej okolo nôh z Volkstedt-Rudolstadtu (okolo roku 1870). Odtiaľ pochádza aj plastika Lokaja (do roku 1860). Ďalej ide o secesnú Pastierku husí z porcelánky Březová (1900-1918), Dievča pletúce kvetinovú girlandu z Viedne-Augarten (1. pol. 20. storočia) alebo figúru Chlapčeka (resp. bôžika) z Viedne (19. stor.).

Porcelán pochádza od rodiny z Čadce, venujúcej sa zberateľstvu (nielen porcelánu) už vyše 40 rokov.

Porcelán budú môcť návštevníci vidieť v pripravovanom otvorenom depozitári vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou, časť bude umiestnená v expozícii meštianske bývanie na Kysuciach v Kaštieli Radoľa.

Mgr. Andrea Paráčová

Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.

Názov prímateľa
Kysucké múzeum

Celkový rozpočet:
3 140,00 €

Výška podpory:
2 500,00 €