Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Dynamické zostavy živočíchov do novej prírodovednej expozície Stredoslovenského múzea

Krátky opis
V roku 2023 sme prírodovedné fondy Stredoslovenského múzea opäť obohatili o niekoľko zaujímavých exponátov z oblasti zoológie. Nákup desiatich nových predmetov prostredníctvom úspešného akvizičného projektu “Dynamické zostavy živočíchov do novej prírodovednej expozície Stredoslovenského múzea“ z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.
Fotogaléria
Názov podujatia
Dynamické zostavy živočíchov do novej prírodovednej expozície Stredoslovenského múzea

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.07.2022 - 30.06.2023

Popis projektu

Život – pohyb – výraz

(nová akvizícia múzea v oblasti zoológie)

V roku 2023 sme prírodovedné fondy Stredoslovenského múzea opäť obohatili o niekoľko zaujímavých exponátov z oblasti zoológie. Nákup desiatich nových predmetov prostredníctvom úspešného akvizičného projektu “Dynamické zostavy živočíchov do novej prírodovednej expozície Stredoslovenského múzea“ z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Naše najnovšie zoologické prírastky tentoraz nie sú výnimočné svojimi rozmermi, ani druhovým zložením, ale predovšetkým intenzívnou dynamikou svojho stvárnenia a realistickým znázornením prirodzeného pohybu tela s adekvátnym tvárovým výrazom.

Jedným zo zámerov projektu bolo pokúsiť sa prekonať zaužívané stereotypy zoologickej múzejnej preparácie na Slovensku, kde takmer všetci preparátori používajú pri výrobe exponátov identické modely živočíchov v rovnakých, spravidla základných postojoch tela a v jednoduchej vzpriamenej alebo sediacej polohe.

Skupinová zostava zajaca poľného s dvomi samcami v “boxerskom“ súboji predstavuje charakteristické správanie druhu v predjarnom období, kedy si členovia skupiny upevňujú svoje hierarchické postavenie v spoločenstve. Zaujímavosťou je aj exponát utekajúceho zajaca, ktorý je vôbec prvým predmetom v našich zbierkach, vypreparovaný metódou tzv. “levitujúceho“ preparátu. Ide o preparátorsky mimoriadne náročný postup, pri ktorom je vypreparovaný živočích spojený s pevným podkladom len v jedinom bode, zatiaľ čo všetky ostatné končatiny sa vznášajú vo vzduchu.

Ďalšou súčasťou získaného súboru predmetov je líščí pár v hustom zimnom osrstení, ktorý návštevníka zaujme silným individuálnym výrazom oboch jedincov a dvojica vtákov natoľko zaujatá škriepkou o svoje osudné sústo potravy, že sa čochvíľa stane korisťou loviacej kuny.

Súbor desiatich nových prírastkov uzatvára samotársky jazvec, preparátorom zvečnený pri intenzívnom hľadaní potravy pred dlhým zimným spánkom.

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
5 700,00 €

Výška podpory:
4 560,00 €