Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2023

Krátky opis
Dňa 9. septembra sa bude konať podujatie Dni sliviek a varenie slivkového lekváru v Gazdovskom dvore Turá Lúka, ktoré pripravilo Centrum tradičnej kultúry v Myjave v spolupráci s neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc.
Fotogaléria
Názov podujatia
Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2023

Miesto konania / kraj
Myjava / Myjava

Termín konania
09.09.2023 - 14.09.2023

Popis projektu

Cieľom podujatia je uchovávať a propagovať problematikou tradičného ovocinárstva. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek v myjavskom regióne. Slivky sa sušili,  pálili z nich slivovicu a z kôstok lisovali olej, a predovšetkým varili lekvár.

Varenie lekváru považovali kopaničiari nielen za typickú ženskú prácu, ale aj vítanú spoločenskú udalosť. Varievali ho spolu viaceré rodiny, susedia a známi v ovocnom sade. 

Pre návštevníkov podujatia sme pripravili praktický seminár na tému Dobrý ovocný destilát ako dedičstvo Myjavska a tiež kultúrny program, v ktorom sa predstavia Piechovská muzika a Prietržskí heligonkári. 

V stodole premietneme etnografické filmy:

Bielokarpatský ovocný poklad. Biele Karpaty sú útočiskom pre stovky starých a krajových odrôd ovocia. Hovoria vám niečo názvy ako Dúhotnatka, Medovka, Maškrtka či Holubička? Tunajší ochranári sa rozhodli zachrániť ich a prešli preto nádherný kraj od Myjavy až po Lednicu. Film vás prevedie krajinou plnou farieb, vôní a chutí a ukáže vám ľudí, vďaka ktorým zostávajú tieto odrody živou súčasťou prírody.

Ostatný program bude prebiehať v priestoroch gazdovského dvora a v jeho okolí.Praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru budú prezentovať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky.

Kuchyne pre vás pripravia ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budete môcť vyskúšať varenie slivkových gulí a lekvárových periek.

Aj v  tomto ročníku bude pre vás pripravená ovocná tržnica, kde si môžete zakúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia.  

V dňoch  11. – 14. 09.  bude pre deti ZŠ, MŠ a SŠ pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, ktoré je  spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu a s tradičným občerstvením.


Tešíme sa na vašu účasť.

                                                                             Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK

Názov prímateľa
Centrum tradičnej kultúry v Myjave

Celkový rozpočet:
5 150,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €