Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2023 - 43.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Cieľom projektu je udržať kontinuity koncertného života, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby a umeleckých výsledkov dosiahnutých v oblasti profesionálneho hudobného umenia. Prvým koncertom jesenného hudobného cyklu bude koncert Pressburg Saxophone Quartet.
Fotogaléria
Názov podujatia
PRESSBURG SAXOPHONE QUARTET

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
19.09.2023

Popis projektu

PRESSBURG SAXOPHONE QUARTET


založil v roku 2014 klavirista, saxofonista a aranžér Ladislav Fančovič. Venuje sa interpretácii rôznych hudobných žánrov od klasickej hudby, cez ragtime až po hot-jazz 20. rokov minulého storočia. Pressburg Saxophone Quartet (r. 2020 sa premenovali zo Saxophone Syncopators) účinkujú prevažne na Slovensku a v okolitých krajinách a na svojom konte majú aj úspešné turné v Indii (2015) a v Číne (2017). Zoskupenie používa kombináciu originálnych historických nástrojov a náustkov značky Beuscher z počiatku 30. minulého storočia (tenor a barytón), ktoré boli skonštruované podľa pôvodného patentu vynálezcu saxofónu, Adolpha Saxa, s modernými nástrojmi zn. Yamaha (soprán) a Selmer (alt). Touto kombináciou dosahujú veľmi špecifický zvuk.

V ich repertoári klasickej hudby nájdete predovšetkým skladby, ktoré boli pre toto špecifické nástrojové obsadenie skomponované v origináli (Alexander Glazunov, Jean-Baptiste Singeleé, Eugène Bozza, Jean Françaix, Pierre Max Dubois, Claude Pascal, Carlos Micháns, Ida Gotkowsky, Jindřich Feld, Jevgenij Iršai, Marián Lejava), ale v repertoári majú aj úpravy skladieb velikánov obdobia baroka či klasicizmu (J. S. Bach, W. A. Mozart) a úpravy skladieb slovenských a českých autorov (Ilja Zeljenka – Musica Slovaca a Eugen Suchoň – Serenáda op.5 a klavírne skladby Piros Rózsa, Ballerina, Antonín Dvořák – Sláčikové kvarteto F-dur, op.96). V r. 2017 naštudovali pre projekt „Hudba v sade“ dva koncerty napísané pre tubu a saxofónové kvarteto od skladateľov Rolanda Szentpali a Erina Patona.


Členovia kvarteta:

Silvia Macejová 

Andrej Simančuk 

Ján Gašpárek

Ladislav Fančovič 



PROGRAM:

 

1. Wolfgang Amadeus Mozart:  Predohra k oper Čarovná flauta (úprava L. Fančovič)

                                                                           

2. Johann Sebastian Bach: Fúga dis mol z Dobre temperovaného klavíra II. BWV 877 (úprava L. Fančovič)                     

                                                                           

3. Ján Cikker: 7 fúg (úprava L. Fančovič)

 

4. Faustin Jeanjean - Maurice Jeanjean: Saxofónové kvarteto

        I. Gaieté Villageoise

        II. Doux Paysage

        III. Papillons

        IV. Concert sur la Place

 

5. Marián Lejava:  >saxArt<, etuda č. 1 pre saxofónové kvarteto

                                                            

6. Peter Zagar:  Pieseň čeľadnice Hanne pre saxofónové  kvarteto

 

7. Ilja Zeljenka:  Musica Slovaca (úprava L. Fančovič)

 

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
9 300,00 €

Výška podpory:
6 500,00 €