Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie závesného obrazu od Antona Raphaela Mengsa

Krátky opis
Medzi posledné zreštaurované zbierkové predmety z výtvarného umenia, popri historických grafikách – vedutách Banskej Bystrice a dvoch mužských portrétoch z Hronseka – patrí výnimočný a unikátny obraz – olejomaľba na plátne od Antona Raffaela Mengsa: kópia Raffaelovej Madony (Madona s Ježiškom a sv. Jánom Krstiteľom / La Madonna della Seggiola, alebo Madonna della Sedia) z druhej polovice 18. storočia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Reštaurovanie závesného obrazu od Antona Raphaela Mengsa

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.07.2022 - 31.05.2023

Popis projektu

Stredoslovenské múzeum sa dlhodobo a kontinuálne snaží s podporou z verejných zdrojov – z Fondu na podporu umenia a svojho zriaďovateľa Banskobystrického samosprávneho kraja – systematicky, účelne a efektívne starať o svoj zbierkový fond. Najvýznamnejšou súčasťou starostlivosti je reštaurovanie zbierkových predmetov, v prípade výtvarného umenia prinavrátenie ich umeleckohistorických, autentických, prezentačných a reprezentačných hodnôt a kvalít, predovšetkým a častokrát ich samotná fyzická záchrana. Medzi posledné zreštaurované zbierkové predmety z výtvarného umenia, popri historických grafikách – vedutách Banskej Bystrice a dvoch mužských portrétoch z Hronseka – patrí výnimočný a unikátny obraz – olejomaľba na plátne od Antona Raffaela Mengsa: kópia Raffaelovej Madony (Madona s Ježiškom a sv. Jánom Krstiteľom / La Madonna della Seggiola, alebo Madonna della Sedia) z druhej polovice 18. storočia.

Raffaelov originál v Palazzo Pitti vo Florencii bol častokrát v minulosti kopírovaný. Kopíroval ho, a veľmi úspešne, aj zakladateľ klasicizmu, rodák z Ústí nad Labem, nemecký maliar Anton Raffael Mengs (1728 – 1779). Jeho veľmi vydarenú kópiu v Stredoslovenskom múzeu zreštauroval Mgr. art. Miroslav Slúka, čím obnovil jej mimoriadne, výnimočné a unikátne umelecké, autorské a historické hodnoty a kvality a obraz bude predmetom ďalšieho odborného a vedeckého skúmania. Kópia v Stredoslovenskom múzeu je vysoko kvalitná maľba a zrejme jediný obraz od tohto významného nemeckého klasicistického maliara na území Slovenska. Bol priateľom benátskeho spisovateľa, cestovateľa, libertína a milovníka žien Giacoma Casanovu, aj otca dejín umenia Johanna Joachima Winckelmanna. Stal sa  riaditeľom Španielskej kráľovskej akadémie v Madride, kde v roku 1770 vyučoval Francisca Goyu. Pôsobil hlavne v Ríme. Konvertoval na katolicizmus a v roku 1754 sa stal riaditeľom pápežskej maliarskej školy. Dožil ako knihovník u kniežaťa Valdštejna na zámku Duchcov v Čechách.

Reštaurovanie obrazu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj. Fond je hlavným partnerom projektu.

Na ráme obrazu v súčasnosti prebiehajú reštaurátorské práce a zreštaurovaný obraz je uložený v depozite spoločenských vied. 

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
3 860,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €