Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

SOBOTSKÝ JAZZTIVAL - 6. ročník

Krátky opis
Výnimočný projekt zoskupenia profesionálnych hudobníkov a literárnych nadšencov okolo jazzového klaviristu, skladateľa a pedagóga Františka Báleša, spája jazz a poéziu. Na koncerte v rámci 6. ročníka SOBOTSKÉHO JAZTIVAL U nám v piatok, 25. 8. o 20.00 hod. na nádvorí Čierny orol predstavia svoj druhý autorský album Básne múzické, ktoré vyšli začiatkom roka 2023 vo vydavateľstve Hevhetia a získali prestížnu cenu verejnosti v ankete Esprit Jazz Awards.
Fotogaléria
Názov podujatia
František Báleš ansámbel: Básne múzické

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
25.08.2023

Popis projektu

Výnimočný projekt zoskupenia profesionálnych hudobníkov a literárnych nadšencov okolo jazzového klaviristu, skladateľa a pedagóga Františka Báleša, spája jazz a poéziu. Na koncerte v rámci 6. ročníka SOBOTSKÉHO JAZTIVAL U nám v piatok, 25. 8. o 20.00 hod. na nádvorí Čierny orol predstavia svoj  druhý autorský album Básne múzické, ktoré vyšli začiatkom roka 2023 vo vydavateľstve Hevhetia a získali prestížnu cenu verejnosti v ankete Esprit Jazz Awards. Ansámbel v zložení Matúš Uhliarik (spev), František Báleš (klavír a autor hudby), Vladimír Máčaj (kontrabas) a Juraj Šušaník (bicie nástroje) svojou tvorbou oslávil diela významných básnikov. Vstupné: 10€, predaj vstupeniek v MsKS a online na www.kulturars.sk" target="_blank">http://www.kulturars.sk/">www.kulturars.sk

Básne múzické obsahujú tri Krvavé sonety P. O. Hviezdoslava, básne Dráma na počiatku a Lodičky a lode Rudolfa Dilonga, Moja pieseň Janka Kráľa, Vzdych Jána Kostru, Báseň o básni Milana Rúfusa, Dnes milujem svoj deň Jána Smreka.

František Báleš ansámbel je zoskupenie profesionálnych hudobníkov a literárnych nadšencov, ktoré vzniklo v roku 2018 pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky. Založil ho jazzový klavirista, skladateľ a pedagóg František Báleš, aby svojou tvorbou oslávil diela významných básnikov oboch národov. Zhudobnil diela Smreka, Kostru, Rúfusa, Dilonga, Kráľa, Seiferta, Hrubína a ďalších. Časť repertoáru tvoria aj jeho vlastné zhudobnené básne.

Očarený magickým príbehom Sonetov Pavla Országha Hviezdoslava z roku 1886 vytvoril pre ansámbel cyklus piesní s rovnomenným názvom. Album Sonety vyšiel vo vydavateľstve Musica Slovaca v deň 100. výročia úmrtia najväčšieho slovenského básnika –8. 11. 2021. Získal prestížne ocenenie v ankete Radio Head Awards ako najlepšia jazzová nahrávka roka.

Ansámbel účinkoval na významných festivaloch na Slovensku i v zahraničí. Profesionálnou a kultivovanou interpretáciou prináša umelecký zážitok nielen odbornému publiku, ale aj širšej verejnosti.

Dôležitú časť aktivít ansámblu tvorí edukačná činnosť. Projekty S Hviezdoslavom do lavíc a Jazz a slovenskí básnici, ktorých obsahom sú koncertné vystúpenia a prednášky, vznikli so zámerom oživiť čitateľský záujem mladej generácie o klasickú poéziu. Atraktívne spojenie jazzu a poézie ponúka alternatívnu podobu vzdelávania a popularizácie oboch umeleckých oblastí priamo v školskom prostredí.

SOBOTSKÝ JAZZTIVAL z verejných zdrojov podporili: Fond na podporu umenia, Fond na podporu kultúry národnostných menšín, SOZA a Sociálny a kultúrny fond SOZA a Hudobný fond.   

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
4 200,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €