Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Komorné koncerty v slovenských mestách

Krátky opis
SIX BROWN BROTHERS - šesť špičkových saxofonistov z Holandska, Španielska, Nemecka, Česka a Slovenska venuje tribute 100-ročnici rovnomenného amerického zoskupenia, ktoré zažívalo svoju najväčšiu slávu v 20. rokoch minulého storočia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Letné soboty - Six Brown Brothers

Miesto konania / kraj
Nové Mesto nad Váhom / Nové Mesto nad Váhom

Termín konania
12.08.2023

Popis projektu
Zoskupenie SIX BROWN BROTHERS vzniklo špeciálne pre minuloročný Golden Age Festival a pre veľký úspech sa na Slovensko vracajú.
Šesť špičkových saxofonistov z Holandska, Španielska, Nemecka, Česka a Slovenska venuje tribute 100-ročnici rovnomenného amerického zoskupenia Six Brown Brothers, ktoré zažívalo svoju najväčšiu slávu práve v 20. rokoch minulého storočia. Oživia u nás v takmer nehrávaný žáner ragtime, ktorý bol populárny cca. v rokoch 1910-1925, v unikátnom nástrojovom zložení šiestich saxofónov. A to nie hocijakých – sexteto bude hrať na originálnych nástrojoch z historickej zbierky lídra zoskupenia Andreasa van Zoelena z 20. rokov.


Účinkujú:
Andreas van Zoelen – 1. altsaxofón (NL)
Ján Gašpárek – 2. altsaxofón (SK)
Hannah Koob – tenorsaxofón (DE)
Kateřina Pavlíková – 1. barytńsaxofón (CZ)
Adrián Vilaboa Martínez – 2. barytósaxofón (ES)
Ladislav Fančovič – bassaxofón (SK)


Koncert sa uskutoční v Parku J. M. Hurbana v Novom Meste nad Váhom. Vstup voľný.


Pôvodné zoskupenie Six Brown Brothers tvorili bratia William, Tom, Alec, Fred a Vern Brownovci pochádzajúci z kanadského Ontária. Najskôr pôsobili ak saxofónové kvinteto (bas, barytón, tenor a dva altsaxofóny) a v r. 1913 sa k nim ako druhý barytónsaxofonista pridal Harry Fink. „Brownovci“ boli známi svojimi komediálnymi hudobnými vystúpeniami a ich popularite prispelo aj množstvo nahrávok, ktoré patrili medzi vôbec prvé masovo šírené zvukové záznamy hudby. Často vystupovali v kabaretných predstaveniach, tzv. vaudeville a v cirkusoch v klaunovských kostýmoch a ich repertoár zahŕňal prevažne hudobný žáner ragtime alebo spiritual. Six Brown Brothers mali zásadný vplyv na zavedenie a spopularizovanie saxofónu do americkej hudby v prvých dvoch dekádach 20. storočia. Sexteto absolvovalo aj turné po Európe a v r. 1925 koncertovali dokonca v Austrálii.


Dramaturgia koncertov pozostáva z originálnych aranžmánov tohoto sexteta transkribovaných z ich nahrávok z rokov 1911-1920, o ktoré sa postaral Ladislav Fančovič. Pri zostavovaní repertoáru a písaní notového materiálu sa snažil vyhnúť známejším skladbám, aby divákom ukázali čo najzaujímavejšiu hudobnú mozaiku zo začiatku 20. storočia, ktorá veľmi výrazne ovplyvnila vývoj jazzovej hudby a saxofónu.


Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Názov prímateľa
Občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby

Celkový rozpočet:
30 810,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €