Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Salamandrové dni 2023

Krátky opis
Tradičné banícke slávnosti, ktorých vrcholom je jedinečný Salamandrový sprievod, zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Salamandrové dni sú pripomienkou zašlej baníckej a akademickej slávy mesta, oslavami baníckeho a hutníckeho stavu, ale aj oslavami mesta, ktoré si v tomto roku pripomína 30. výročie zápisu do Zoznamu svetového a prírodného dedičstva UNESCO.
Fotogaléria
Názov podujatia
Salamandrové dni 2023

Miesto konania / kraj
Banská Štiavnica / Banská Štiavnica

Termín konania
07.09.2023 - 09.09.2023

Popis projektu

Salamandrový sprievod bol pôvodne slávnostný sprievod poslucháčov a funkcionárov banskoštiavnickej akadémie pri zvlášť významných príležitostiach. Formoval sa v kontextoch 150 ročnej histórie Baníckej akadémie v Banskej Štiavnici – prvej vysokej baníckej školy na svete, založenej v roku 1762. Dnes tvorí súčasť Salamandrových dní – tradičných mestských slávností spojených s celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov. Sprievod sa tak stal identifikačným znakom celého baníctva v meste a okolí.Aktéri sprievodu prechádzajú v rytmickom slede z jednej strany cesty na druhú, čím napodobňujú pohyb salamandry. V sprievode sú sprítomňované slávne udalosti histórie mesta, démonické postavy späté s baníckou prácou pod zemou i významné osobnosti a figúrky mestského spoločenského života. Jedinečný pochod vyžaduje zapojenie stoviek dobrovoľníkov z Banskej Štiavnice a jej okolia a je unikátna v slovenskom kontexte.

Súčasťou programu Salamandrových dní sú aj vystúpenia, výstavy, prezentácie nových kníh, koncerty a program pre deti. V program bude uvedený nový projekt Banícke piesne, ktorý spojil spevokol Štiavničan a hudobníka a producenta Doda Klimka. V detskom programe budú sa najmenší dozvedia čosi o baníckych uniformách a o tom, prečo sú v Salamandrovom sprievode také rozmanité.

Názov prímateľa
Mesto Banská Štiavnica

Celkový rozpočet:
34 000,00 €

Výška podpory:
9 000,00 €