Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Sprístupnenie zreštaurovanej reprezentačnej zástavy GYULA HALLASY z roku 1881

Krátky opis
V expozícii Tranzithistory v Thurzovom dome bol vinštalovaný nový – svojimi rozmermi najväčší zbierkový predmet v rámci všetkých expozícii Stredoslovenského múzea. Jedná sa o zreštaurovanú poslaneckú zástavu Júliusa Fischera – Halassyho.
Fotogaléria
Názov podujatia
Inštalácia zreštaurovanej reprezentačnej zástavy GYULA HALLASY z roku 1881

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.07.2022 - 30.05.2023

Popis projektu

V expozícii Tranzithistory v Thurzovom dome bol vinštalovaný nový – svojimi rozmermi najväčší zbierkový predmet v rámci všetkých expozícii Stredoslovenského múzea. Jedná sa o zreštaurovanú poslaneckú zástavu Júliusa Fischera – Halassyho. Politicky sa Halassy pripojil v roku 1869 k názorom a strane progresívne orientovaného politika Františka Deáka (1803 – 1876), signatára neskoršieho monarchického dualizmu a  ministra spravodlivosti v prvej vláde Lajosa Batthyányho (1807 – 1849).


Po fúzii strany sa pridal v roku 1875 k Liberálnej strane. V uhorskom parlamente vehementne presadzoval, aby sa Banská Bystrica stala sídlom kráľovskej súdnej tabule – súdny šľachtický inštitút. Stal sa podpredsedom výboru na kontrolu štátnych dlhov, funkciu vykonával až do svojej predčasnej smrti.

 Zástava bola vyhotovená v roku 1881, kedy bol znovu zvolený do Uhorského snemu ako poslanec za Liberálnu stranu na dobu 3 rokov – 26.6.1881-19.5.1884. Zástava mala informačný charakter a umiestňovala sa na námestie, aby obyvatelia vedeli, kto zastupuje mesto Banská Bystrica v Uhorskom sneme.

 O uvedení Halassyho do funkcie svedčí aj nápis na zástave:

 

„HALLASY GYULA, KÉPVISELÖ, 1881“.

„HALLASY GYULA, POSLANEC 1881“.

 

„Reštaurovanie zbierkového predmetu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.“

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
4 380,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €