Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie reprezentačnej zástavy GYULA HALLASY z roku 1881

Krátky opis
Stredoslovenské múzeum v rámci záchrany a sprístupňovania zbierkových predmetov pristúpilo v spolupráci s reštaurátorkou doc. Mgr. art. Sylviou Birkušovou k odbornej záchrane vzácneho zbierkového predmetu týkajúceho sa politického života Júliusa Fischera – Halassyho.
Fotogaléria
Názov podujatia
Reštaurovanie reprezentačnej zástavy GYULA HALLASY z roku 1881

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.07.2021 - 31.05.2023

Popis projektu

Stredoslovenské múzeum v rámci záchrany a sprístupňovania zbierkových predmetov pristúpilo v spolupráci s reštaurátorkou doc. Mgr. art. Sylviou Birkušovou k odbornej záchrane vzácneho zbierkového predmetu týkajúceho sa politického života Júliusa Fischera – Halassyho. Jedná sa o poslaneckú zástavu vyrobenú pri príležitosti uvedenia do funkcie poslanca, banskobystrického mešťana a politicky aktívnej osoby Júliusa Hallasyho v roku 1881. O danej udalosti svedčí aj dedikačný nápis v bielom poli zástavy: „HALLASY GYULA, KÉPVISELÖ, 1881“. 


Zástava bola pred reštaurovaním zošitá z dvoch druhov vlnenej tkaniny, zelenej s keprovou väzbou a bielej s plátnovou väzbou. Červená tkanina absentovala v plnom rozsahu na predmete. Po obhliadke pôvodného stavu zástavy v rozptýlenom dennom svetle dominovali poškodenia vlnených tkanín a to početné deformácie – záhyby, pokrčenia a sklady v tkaninách, modifikujúce tvar celého predmetu. Výrazné boli rozsiahle trhliny, limitujúce jednak možnosť manipulácie s predmetom, ale najmä ohrozujúce jeho celkovú stabilitu a životnosť. Okrem týchto veľkorozmerných trhlín sa na zástave nachádzali aj viaceré menšie trhliny a dierky, či už na zelenej, alebo bielej tkanine. Okrem deformácií a potrhania tkanín bola zástava celoplošne znečistená povrchovým depozitom a viacerými, aj výraznými fľakmi.

 Predmet bol odborne zreštaurovaný a doplnený o absentujúci červený pás. Zástava bude umiestnená do expozičného celku stálej expozície Tranzithistory.

 "Reštaurovanie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu".

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
4 380,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €