Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

47. Podroháčske folklórne slávnosti

Krátky opis
Sviatok folklóru po Roháčmi Amfiteáter v Zuberci Brestovej ožije tisíckou účinkujúcich na Podroháčskych folklórnych slávnostiach. Leto na Orave je pestré ponukou podujatí, v ktorých sa uplatňujú prvky tradičnej ľudovej kultúry. Najvýznamnejším z nich sú Podroháčske folklórne slávnosti, ktoré každý rok začiatkom augusta prilákajú do amfiteátra v Zuberci Brestovej, do Múzea oravskej dediny či do Oravského Bieleho Potoka, kde sa prezentuje časť programu, viac ako tisíc účinkujúcich.
Fotogaléria
Názov podujatia
47. Podroháčske folklórne slávnosti

Miesto konania / kraj
Zuberec / Tvrdošín

Termín konania
04.08.2023 - 06.08.2023

Popis projektu

47. ročník Podroháčskych folklórnych slávností sa uskutoční 4. – 6. 8. 2023 a v programe ponúka ako zvykoslovné programy zostavené z programových čísel slovenských folklórnych skupín a detských súborov, prezentácie scénicky upravených tanečných a hudobných podôb v podaní folklórnych súborov, či exotickejšie programy zahraničných hostí. Chýbať nebudú ani krajanské folklórne súbory. Tento rok budú krajanov reprezentovať zástupcovia Slovákov zo srbskej Selenče a Nového Sadu. Novinkou bude cyklus prednášok na etnografické témy. K sprievodnému programu festivalu už neodmysliteľne patrí Oravský tradičný jarmok oživených remesiel, výstavy či dianie na krytých pódiách v zuberskom skanzene. Aj v tomto roku tak Obec Zuberec v spolupráci s ďalšími spoluorganizátormi pripravili pestrý trojdňový program.

 

Ten začne v piatok 4. 8. o 19.00 v Oravskom Bielom Potoku krojovaným sprievodom zúčastnených súborov cez obec do areálu športového ihriska, kde sa od 19.30 v programe pod názvom „V tom Bielom Potoku“ predstavia domáci folkloristi a hostia zo súborov Oravan z Nižnej, krajania zo súbor KUS Jána Kollára zo Selenče a SKC Pavla Jozefa Šafárika z Nového sadu v Srbsku a súbor Beşiktas Belediysi – Oyun KSK z tureckého Istanbulu. Večer je kultúrnom dome v Zuberci pripravený program UFS Mladosť z Banskej Bystrice, tanečná škola s tanečníkmi a muzikantami Podroháčskej folklórnej skupiny a súborov Brestová a Čalamáda. Piatkový program ukončí veselica pri ľudovej hudbe Viktora Janoštína.

Sobotné dianie otvorí  5. 8. o 10.30 v múzeu program heligonkárov, po ktorom sa od 12.30 presunú účinkujúci v sprievode krojovaných skupín a súborov od zvonice v skanzene k amfiteátru. Tu sa po otvorení a prezentácii Zuberčanov v programe pod názvom Podoby slovenského folklóru o 13.30 predstavia krajanské súbory zo srbskej obce Selenča a mesta Nový Sad. O 14.15 ich na javisku amfiteátra vystriedajú predstavitelia folklórnych podôb spevu, hudby a tanca z Istanbulu. V programe Spomienky si o 14.30 tri generácie folkloristov so súboru Oravan a Oravan senior z Nižnej sprítomnia zosnulé osobnosti a vedúcich súboru Gustáva Socháňa a Ľubomíra Jarolína a aj tými najstaršími programovými číslami pripomenú i sedemdesiate výročie svojho založenia. Program oravských a liptovských folklórnych skupín uvedený pod názvom "Človek a drevo" od 16.00 sprítomní drevo ako fenomén živote človeka v minulosti prostredníctvom tvorby skupín. Scénickými obrázkami vyrozprávajú, ako drevo v jeho rozličných podobách sprevádza človeka od kolísky až po hrob. Súčasťou festivalu sú pravidelne i programy prezentujúce tanečné, hudobné i zvykoslovné podoby tradičnej kultúry ďalších slovenských regiónov. Amfiteáter na Brestovej tak bude v tomto roku od 18.00 patriť účinkujúcim z Horného Zemplína. V programe "Z Topľanskej doliny", ktorý pripravil Martin Ťasko a Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou, sa predstaví folklórny súbor Orgonina z Vranova nad Topľou, detský súbor Ondalik z Ďapaloviec a folklórne skupiny Vechcočan z Vechca a Čaklov z Čaklova. Program v amfiteátri bude o 19.30 pokračovať hudobno-dramatickým predstavením na motívy románu Antona Habovštiaka "Cestami oravských plátenníkov", ktorí je zostavený z muzikantov a tanečníkov zo súborov Brestová a Čalamáda. Záver sobotného programu bude patriť od 21.00 profilovému programu FS Mladosť z Banskej Bystrice a voľnejšiemu vyhrávaniu na lúke pri Kolibe.

Z pestrej nedeľnej ponuky zaujme nielen sviatočná furmanka, či sviatočná svätá omša v skanzene v Zuberci o 9.00, ale aj aj ďalší program pripravený v zuberskom skanzene. Tu je od 12.00 pre záujemcov pripravený cyklus prednášok prezentujúci hudobno-tanečnú a sociálnu kultúru Oravy, gajdošskú a goralskú kultúru na Orave či tanečnú kultúru a piesňový repertoár. Priestor dreveného artikulárneho kostola v skanzene bude patriť od 14.00 koncertu vážnej hudby v úpravách cimbalovej kapely. Program má názov "Klasika na ľudových strunách".  Pozdravy v rovnomennom programe odovzdajú o 15.00 v krytej scéne účinkujúci zo súborov Beşiktas Belediysi – Oyun KSK z Istabnulu, Orgonina a Čalamáda.

Paralelne s dianím na krytej scéne a na javisku na rínku v susednom skanzene bude od 10.30 prebiehať hlavný program na javisku v amfiteátri. Ten otvoria domáci folkloristi. V detskom programe „Naši najmenší“ sa predstavia detské folklórne súbory a sólisti z Oravy. Javisko bude od 12.15 patriť súborom zo Srbska a UFS Mladosť z Banskej Bystrice, ktoré predstavia podoby slovenského folklóru v programe "Obrazy z Dolnej zeme". Program "Z nášho kraja" ponúkne tanečné a hudobné bloky súborov Rozsutec zo Žiliny, KAF Hojana zo Žiliny, Jelešňa z Hladovky a Kriváň z Východnej. Záver bude patriť SĽUK-u a ich programu Slovensko.

Súčasťou festivalu bude 31. Oravský tradičný jarmok oživených remesiel v zuberskom skanzene, výstava fotografií pod názvom Návraty, etnologické prednášky, či tvorivá dielňa Skoronská Jízda králů.

Názov prímateľa
Obec Zuberec

Celkový rozpočet:
72 000,00 €

Výška podpory:
30 000,00 €