Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Das war ich / Bol som to ja

Krátky opis
Koncertný projekt „Das war ich / Bol som to ja", interpreta Petra Mazalána je dielom prinášajúcim novú syntézu komorného piesňového repertoáru Franza Schuberta. Vychádza z jeho novo vydaného rovnomenného CD (jún 2022). Nejde o samoúčelné spájanie obľúbených piesní. Dramaturgia vychádza z nazerania na skutočnosti súčasnej spoločnosti predovšetkým v domácom kontexte. Názov projektu „Das war ich / Bol som to ja" vychádza z názvu Schubertovej piesne.
Fotogaléria
Názov podujatia
Das war ich / Bol som to ja

Miesto konania / kraj
Kremnica / Žiar nad Hronom

Termín konania
01.02.2023 - 16.12.2023

Popis projektu

Koncertný projekt „Das war ich / Bol som to ja", interpreta Petra Mazalána je dielom prinášajúcim novú syntézu komorného piesňového repertoáru Franza Schuberta. Vychádza z jeho novo vydaného rovnomenného CD (jún 2022). Nejde o samoúčelné spájanie obľúbených piesní. Dramaturgia vychádza z nazerania na skutočnosti súčasnej spoločnosti predovšetkým v domácom kontexte. Názov projektu „Das war ich / Bol som to ja" vychádza z názvu Schubertovej piesne. Jej text je sondou stotožnenia sa s vlastnou identitou, teda svojím autentickým bytím - jednotou vnútorného psychologického života človeka a jeho konania v najširšom význame. Peter Mazalán sa ako vokálny interpret a zároveň multimediálny umelec zaoberá vo svojich projektoch v prepojení na klasickú vokálnu tvorbu, prácou s rôznymi skupinami ľudí (ľudia s poruchou autistického spektra, seniori, LGBTI). Koncert je teda pokračovaním jeho aktivít, ktoré presahujú klasické interpretačné tendencie speváckeho umenia.

Koncertný program je zostavený zo zriedka uvádzaných piesní Franza Schuberta. Medzi takéto diela patria jeho veľké piesňové opusy ako Atys, Auf der Strom, Erlkonig alebo Zwerg. Pieseň Auf der Strom D 943 je skomponovaná pre klavír s druhým sprevádzajúcim nástrojom – violončelom. Spolu s dielami ako Auf der Bruck, Auf dem Wasser zu singen, tvorí spomenutá pieseň Auf der Strom skladateľovo väčšie dielo ako hudobnou formou tak v jeho trvaní. Napriek svojej príťažlivosti a obsahu je však v našom kontexte interpretovaná veľmi zriedka. Schubert skomponoval iba málo piesní na nenemecký text. Jednou z nich je kompozícia Pensa, che questa instante D 76. Schubertove samostatné piesňové opusy prezentované v tomto projekte s ich lyrickými texty sú akýmsi nastaveným zrkadlom. Aj vo výbere týchto skladieb ide predovšetkým o menej známe diela.


Peter Mazalán je oceňovaný mladý barytonista pôsobiaci doma a v zahraničí na operných a koncertných pódiách. Medzi jeho najvýznamnejšie umelecké pôsobiská patrí Bayerische Staatsoper, Stadthteater Klagenfurt, Schleswig Holstein Musik Festival, Rheingau Festival, Philharmonie Essen, Alte Oper Frankfurt, Slovenské národné divadlo či Národné divadlo v Prahe. Peter Mazalán ako barytonista so špecifickým zafarbením hlasu a vrúcnosťou prejavu sa špecializuje na interpretáciu nemeckej piesne už od svojho štúdia na VŠMU. Jazykové a interpretačné vedomosti ďalej získaval na hudobných kurzoch (prof. Rudolf Piernay, prof. Edith Wiens, Margeret Honig, Ioan Holender) a vo svojich zahraničných hudobných angažmnánoch v Nemecku. V súčasnosti je jedným z mála slovenských interpretov špecializujúcich sa na vokálny žáner klasickej nemeckej piesne.


Interpreti:

Barytón - Peter Mazalán (www.petermazalan.com)

Klavír – Peter Pažický

Pieseň Auf der Strom – Violončelo: Pavol Mucha


Dramaturgia: Peter Mazalán

Názov prímateľa
KunstPlay

Celkový rozpočet:
2 560,00 €

Výška podpory:
2 180,00 €