Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Letokruhy sa rozširujú… / Annual Rings Are Widening…

Krátky opis
Vystavujúci: Denis Kozerawski & Peter Kašpar, holo- kolektív Kurátor: Erik Vilím Otvorenie výstavy: 19. 7. 2023 / 18.00 Trvanie výstavy: 20. 7. 2023 – 31.8.2023 Miesto: Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice Otváracie hodiny: STR - PIA / 15.00 - 18.00, SO / 13.00 - 18.00
Fotogaléria
Názov podujatia
Letokruhy sa rozširujú… / Annual Rings Are Widening…

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
19.07.2023 - 31.08.2023

Popis projektu

 Výstava s názvom Letokruhy sa rozširujú… / Annual Rings Are Widening… prezentuje dva umelecké projekty. Prvým je videoartové dielo Kambium 1492 Denisa Kozerawského & Petra Kašpara, ktoré sa pohybuje na pomedzí dokumentu a špekulatívnej fikcie a prepája príbeh kokošovského dubu z chránenej rezervácie na východnom Slovensku s kolonizáciou Ameriky a naším vzťahom k prírodnému a kultúrnemu dedičstvu. Druhou prácou je objektová inštalácia s názvom Hlušiny od holo- kolektívu sústreďujúca svoju pozornosť na stredovýchodnú oblasť Slovenska, konkrétne na skládku, ktorá vznikla ťažbou ťažkých kovov, a ktorá premenila výsek krajiny na neúrodnú pustatinu bez známok života. Hlavnou aktérkou ich poeticky ladeného diela je slnečnica. Oba prezentované projekty prepája záujem o ekológiu a terénny výskum či rozprávanie prostredníctvom prírodných aktérov/-ok a špekulatívny prístup.

 

Vzhľadom na svoju dĺžku bude prezentované videartové dielo Kambium 1492 v galérii Šopa premietané v polhodinových intervaloch. 

 

Program otvorenia: 

18:00 – 19:00 artist talk s Denisom Kozerawskim a Petrom Kašparom 

19:00 projekcia videa Kambium 1492

19:30 projekcia videa Kambium 1492

20:00 projekcia videa Kambium 1492

20:30 projekcia videa Kambium 1492

21:00 projekcia videa Kambium 1492

 

Stromy nie sú ticho. 

Rozprávajú nám, čo sa stalo. 

Za tie roky sa do nich vryla pamäť prírody.

 

Úryvok z prezentovaného diela Kambium 1492 (Denis Kozerawski & Peter Kašpar, 2022)  

It was a hot morning;

the droplets looked like

morning dew.

But it wasn’t dew

that was forming – the sun’s heat

was causing

mercury to emerge from the soil.

 

Úryvok z prezentovaného diela Hlušiny (holo- kolektív, 2023)

 

 

 

DENIS KOZERAWSKI (*1990) študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (Intermédiá a multimédiá, Fotografia a nové médiá). Je spoluzakladateľom občianskeho združenia a umeleckej platformy APART a iniciátorom a spolu-kurátorom galérie A Promise of Kneropy. Od roku 2015 je zároveň porotcom International Film Festival Bratislava a spoluorganizátorom Bratislava BAK Summer School. Jeho tvorba bola prezentovaná v Museum of Modern Art (MoMA) v New Yorku, v Alserkal Arts Foundation v Dubaji, v Galérii hlavného mesta Prahy, v Kunsthalle Bratislava, Kunsthalle Košice, vo Východoslovenskej galérii, VUNU Gallery, HIT Gallery, v Oblastnej galérii v Liberci, v Kunsthalle TRAFO v Štetíne a v Kronika CC v Bytomi (Poľsko), v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici, Zoya Gallery, v Easttopics v Budapešti atď. Kurátorsky sa podieľal na projektoch v A Promise of Kneropy, v Galérii Krokus, HIT Gallery, APART STUDIO a Kunsthalle Bratislava. Je laureátom Ceny Oskára Čepana.

 

PETER KAŠPAR (*1983) študoval na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Absolvoval stáže a umelecké rezidencie v rámci School

of Visual Arts Residency v New Yorku (2015), The Fountainhead, Miami, FL (2016) a School of the Art Institute, Chicago (SAIC Incentive Scholarship). Jeho tvorba bola prezentovaná v rámci samostatných výstav v priestore A promise of Kneropy (Liquid Being, 2021), v rámci The Java Project, Brooklyn, NY (Sunroof, 2017), Lyons Wier Gallery, New York, NY (Intensions Variable, 2015), v Miami, FL (Drogerie Art Projects, 2013) a v rámci kolektívnych výstav v Galérii hlavného mesta Prahy, Pragovka Gallery, v Galérii Jána Koniarka v Trnave, v Queens Museum, Queens, NY, v Brooklyne, NY, Miami, FL, v rámci New York Pulse Contemporary Art Fair, v Catinca Tabacaru Gallery v New Yorku atď. Je laureátom Ceny Oskára Čepana (2022). Okrem svojej umeleckej praxe je súčasťou platformy Sorrywecan a zakladateľom štúdia Humanoid Research Lab.

 

HOLO- je kolektív, holobiont, ktorý vzišiel z fascinácie fungovania prírody. Jeho primárny záujem sa dotýka vzťahu človeka a ne-ľudských aktérov, pričom využíva najmä postantropocentrické a špekulatívne prístupy. Pomocou 3D skenovania prechádza z fyzickej do digitálnej sféry, pričom si vyberá fragment prírodného prostredia a buduje okolo neho nový príbeh. Prepájaním najnovších technológií a terénneho výskumu smeruje našu pozornosť k fiktívnym/budúcim krajinám, v ktorých človek už nemusí byť stredobodom univerza. Holo- kolektív založili Michaela Cagáňová (*1999) a Kamila Valešová (*1995), ktoré sú zároveň jeho aktuálnymi členkami. Obe spája záujem o odkrývanie vzťahov človeka a mimoľudských druhov a nabúravanie binárneho chápania prírody. V rámci kolektívu holo- kombinujú, na základe doterajších skúseností a štúdia (KABK/the Hague, VŠVU/Bratislava), médiá ako sklo a digitálny environment.

 


Výstavy tejto galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.


Projekt ďalej podporilo Mesto Košice.


Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
40 373,00 €

Výška podpory:
28 000,00 €