Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

FAD 2023 - Festival Amatérskeho Divadla , 9. ročník

Krátky opis
Počas festivalu FAD 2023 – Festivalu amatérskeho Divadla vám ponúkame 6 divadelných workshopov vrátane diváckych dielní ku 2 inscenáciám
Fotogaléria
Názov podujatia
6 workshopov počas FAD 2023

Miesto konania / kraj
Nitra / Nitra

Termín konania
18.07.2023 - 22.07.2023

Popis projektu

Workshop 1  

PRIESTOR. TU A TERAZ.  

Autorský happeningový workshop  

Lektor:  MAREK KOŚCIÓŁEK, Divadlo Krzyk /Poľsko

Trvanie  17.7. – 19.7. 2023 

17.7. celý deň

18.7. – 19.7. / 9,00 – 13,00

19.7. verejná prezentácia výstupu z workshopu v Párovských Hájoch

Miesto: KOS v Nitre a Párovské Háje (prezentácia)

Workshop 2. 

Naša predstavivosť / Our imagination

Lektor: Hannan (Halil) Itzak, The Yoram Leowenstein acting studio /Izrael 

Trvanie: 18.7. – 19.7. 2023 (2 doobedia a 19.7. o 14.30 verejná prezentácia výstupu z workshopu v Tralaškole)

Miesto: Tralaškola, Nitra 

Najlepším nástrojom, ktorý máme ako herci, je naša predstavivosť. Všetci ju máme. Naša predstavivosť je zvyčajne odsúvaná bokom, keď premýšľame, improvizujeme a často ju nahrádzajú slová.

Prostredníctvom série inšpirujúcich cvičení sa naučíme, ako povedať náš príbeh. Pochopíme, čo nás poháňa, čo je jadrom toho, čo chceme svetu povedať. Vydáme sa na cestu ako kreovať naše ja.

 

Workshop 3.

Laski + ( „Chicks“ ) 

Lektor: Edward Gramont, Poľsko

Trvanie:            18. - 19.7. 2023

Čas:                 9,30 – 14,00

20.7./14,30 spoločná prezentácia pred bod.K7, Nitra

Miesto workshopu: ZUŠ J. Rosinského v Nitre

Edward Gramont – je riaditeľom Divadle TERMINUS A QUO v Novej Soli v Poľsku, tvorí s rôznymi skupinami mladých i starších nadšencov divadla. Vytvoril množstvo inscenácií a monodrám.

 Bude potrebná príprava doma vopred. Workshopu sa môže zúčastniť 5 dievčat a 5 chlapcov. Budú hrať "Chicks" spolu s hercami z Poľska v predstavení LASKI (slov. Palice). Dievčatá potrebujú farebné šaty, chlapci svetlé obleky a biele košele. Najdôležitejšie budú samostatné, originálne štúdie na konci predstavenia. To všetko samozrejme na základe cvičení a konzultácií s Edwardom Gramontom (Divadle TERMINUS A QUO). Workshop bude za účasti hercov Divadle TERMINUS A QUO, ktorí sa zúčastnia umeleckých workshopov.

 Workshop 4. 

Svetelný dizajn

Lektor: Jakub Toriška

Trvanie: 19.7. večer

Miesto: Párovské Háje – kultúrny dom

počet účastníkov: neobmedzený

 Jakub Toriška - Kubo sa venuje niekoľko rokov svieteniu a svetelnému dizajnu rôznych kultúrnych podujatí, spolupracuje s Novou Cvernovkou, Teatrom Tatrom, Hideparkom, a s mnohými ďalšími.

Počas workshopu predstaví rôznorodé prístupy k svieteniu na základe svojich know – how a príkladov už realizovaných projektov

 Workshop 5.

Divácke dielne s umeleckou reflexiou, inštaláciou ako divácka reakcia na videné predstavenie

Lektorka: Kristína Šimková

Termín: 20.- 21.7 počas dňa , v rozsahu 2 hodín

Miesto: Párovské Háje

počet účastníkov: 20

 Kristína Šimkovápôsobí ako pedagóg na literárno-dramatickom odbore. So svojimi žiakmi pracuje formou súborových projektov, individuálnej výučby prednesu či prostredníctvom hodín dejiny divadla. Kristína sa aktívne venuje nezávislému divadlu. V minulosti pôsobila v divadelnom súbore Spišák. Momentálne pôsobí v nezávislom divadle Veteš ako herečka.

Cieľom workshopu je zapojiť mladé publikum a pripraviť s 2 skupinami divákov, ku 2 vybraným vzhliadnutým inscenáciám, pod vedením lektorky, umeleckú inštaláciu alebo reflexiu v ohraničenom čase a odprezentovať ich.  

Workshop 6.

Nový cirkus a párová akrobacia

Lektorka: Helena Škovierová

Termín:  22.7.

Čas: 9,30 – 12,00

Miesto: ZUŠ J. Rosinskoého v Nitre  

počet účastníkov: 15

Budeme sa venovať akrobacií v páre a v skupine. Budeme pracovať s ťažiskom a vyvažovaním v páre, stavať ľudské pyramídy, ale aj využívať rôzne iné akrobaticko-pohybové princípy (kontaktná improvizácia, tanečná akrobacia, ikarské hry, banquine, …). Budeme pracovať nie len na správnej technike, ale aj na tvorivom prístupe k akrobacií a akrobaciu sa stane naším umeleckým vyjadrovacím prostriedkom. Na kurz netreba mať partnera.

Helena Škovierová vyštudovala bábkoherectvo na VŠMU a keramický dizajn na ŠÚV v Bratislave, je jednou zo zakladateliek prvej školy nového cirkusu na Slovensku Cirkuskus a zároveň jej umeleckou vedúcou, lektorkou a performerkou. 

Názov prímateľa
Krajské osvetové stredisko v Nitre

Celkový rozpočet:
38 910,00 €

Výška podpory:
23 000,00 €