Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

32. ročník medzinárodného hudobného festivalu Slovenské historické organy

Krátky opis
Medzinárodný festival Slovenské historické organy/ Slovak historic organs je už tri desaťročia etablovanou súčasťou kultúry na Slovensku. Jeho unikátnosť spočíva nielen v prezentovaní kvalitného interpretačného organového umenia, ale hlavnou hodnotou je prezentovanie vzácneho dedičstva historických organov na Slovensku
Fotogaléria
Názov podujatia
Slovenské historické organy XXXII.

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
14.07.2023 - 23.07.2023

Popis projektu

Festivalová dramaturgia 32. ročníka prináša koncerty na historických organoch v rôznych lokalitách Slovenska: Močenok, Kovarce a Huncovce. V edícii Slovak historic organs in Pressburg zaznejú organy vo rk. farskom kostole v Jarovciach a v rk. farskom kostole v Čunovo. 


Úvodný koncert festivalu a súčasne koncert edície Slovak historic organs in Pressburg, sa uskutoční v Rímskokatolíckom farskom kostole v Jarovcich, kde sa nachádza vzácny historický organ neznámeho majstra  v prvej tretiny 19. stor.. Organ už bol viackrát prezentovaný na festivale, tentokrát však zaznie v unikátnom dueli Jaroslava Tůmu a Lotz Tria. 


Každý rok sa snažíme začleniť do ponuky historicky organ, ktorý je čerstvo po pamiatkovej obnove. V tomto roku je takým nástrojom organ v rímskokatolíckom kostole sv. Klimenta v Močenku. Vzácny dvojmanuálový 17 registrový nástroj pochádza z organárskej dielne Jána Pažického z Rajca z roku 1790. Organ s impozantným prospektom predstaví maďarský interpret, skladateľ a dirigent -  Bálint Karosi, ktorý v súčasnosti patrí medzi špičku svetových organistov. Pôsobí ako hlavný organista v Evanjelickom kostole v Bostone.


Tretí festivalový koncert sa uskutoční po prvýkrát v histórii festivalu v Evanjelickom kostole v Huncovciach (okres Kežmarok), kde sa nachádza historický organ z roku 1852 od levočského organára Andreasa Zimmera. Nástroj sa zachoval takmer v pôvodnom stave, počas prvej svetovej boli z dôvodu rekvirácie cínové píšťaly nahradené zinkovými. Špecifickým prvkom je aj použitie manuálového subbasu, ktorý nahrádzal svojou hĺbkou chýbajúci pedál, čo dodávalo zvuku vážnosť a dôstojnosť akú požadoval dobový vkus. Zvukové bohatstvo tohto jedinečného organu odprezentuje naša domáca interpretka Iveta Zaťková.


Na tohoročnom festivale sa predstaví aj jeden z najstarších zachovaných nástrojov z dielne Pažických z Rajca. Od jeho vzniku uplynulo už 255 rokov. Organista a cirkevný hudobník Martin Gál sa na festival vracia opätovne po 12 rokoch. Študoval na VŠMU v Bratislave cirkevnú hudbu paralelne na Hochschule für Musik vo Würzburgu u Prof. Ch. Bosserta. V súčasnosti pôsobí ako organista a zbormajster v Nemecku vo Würzburgu. Pod vedením Prof. Bosserta navštívil nespočetné množstvo historických organov, hlavne v Nemecku. 


Záverečný koncert festivalu sa bude už tradične konať v Rímskokatolíckom kostole sv. Michala Archanjela v Čunove. Historický, jednomanuálový organ, ktorý sa v tomto kostole nachádza, pochádza z prvej tretiny 19. storočia, prestavovaný známym bratislavským organárom Antonom Schönhoferom. Na festivale sa po prvýkrát predstaví mladá multiinštrumentalistka a víťazka mnohých medzinárodných  súťaží  Tatiana Pernetová. Na koncerte odprezentuje svoj talent nielen prostredníctvom organových diel a ale aj ako flautistka v komornej spolupráci s manželom Danielom Pernetom. Koncert je súčasťou edície Slovak historic organs in Pressburg.


Festival z verejných zdrojov podporil:  Fond na podporu umenia

S finančným príspevkom: Bratislavského samosprávneho kraja, Nadácie mesta Bratislavy a Hudobného fondu


Názov prímateľa
ORGANyBOF

Celkový rozpočet:
5 600,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €