Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

30. Podbielanské folklórne slávnosti na Bobrovej rali

Krátky opis
Regionálny folklórny festival so sprievodnými aktivitami realizovaný v areáli najväčšej pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry v strednej Európe - na Bobrovej rali v Podbieli.
Fotogaléria
Názov podujatia
30. Podbielanské folklórne slávnosti na Bobrovej rali

Miesto konania / kraj
Podbiel / Tvrdošín

Termín konania
02.07.2023

Popis projektu

Folklór medzi drevenicami

30. Podbielanské folklórne slávnosti sa uskutočnia v areáli najväčšej pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry v strednej Európe na Bobrovej rali v Podbieli. 


Témou tohtoročných jubilejných  Podbielanských folklórnych slávností budú podoby pracovných obyčajov  v ich scénickom spracovaní do tanečných, hudobných i zvykoslovných foriem. Priestor na Bobrovej rali privíta tri stovky účinkujúcich, ktorí si v programe pripomenú aj remeselnú a priemyselnú tradície obce. V neveľkom Podbieli v minulosti pôsobil pivovar, Františkova huta na spracovanie železnej rudy, ktorej objekt je v súčasnosti technickou pamiatkou a mnohé remeslá.

 

Program festivalu začína 2. júla pred obecným úradom od 13.15 sprievodom krojovaných účinkujúcich do areálu slávností.  Tu sa sústredia všetky pozvané folklórne skupiny i súbory a na programy pozvú i divákov. Ten prvý o 14.00 hodine bude mať názov Svet minulosti a predstavia sa v ňom folklórne a spevácke skupiny Senková z Podbiela a Goral zo Suchej Hory, detské folklórne súbory Roháčik zo Zuberca a zo SZUŠ na Medvedzí, ľudové hudby Murinovcov, Bebejovcov a Kanderkovcov z Podbiela, trombitáši Štefánikovci a sólisti inštrumentalisti. Slávnosti ukončí program hostí – folklórnych súborov Liptov z Ružomberka a Očovan z Očovej, ktorí spevom i tancom priblížia podoby tradičnej kultúry viacerých slovenských folklórnych oblastí.

Súčasťou slávností bude jarmok ľudových remesiel. Na ňom budú svoju šikovnosť prezentovať majstri rezbári, drotári, hrnčiari a keramikári, tkáči či spracovatelia kože.  Podujatie pripravila Obec Podbiel a z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

Podbielanské folklórne slávnosti sú regionálnym folklórnym festivalom, ktorý prezentuje a spája viaceré kultúrne prvky, pre obec dominantné a kultúrne významné a prepája podoby a prejavy nehmotnej kultúry s podobami a prvkami ľudovej architektúry, remeslami a históriou obce i celého regiónu v širšom kontexte. Ich cieľom je vyhľadávať, účelne prezentovať a propagovať práve typické, jedinečné a pritom tradičné kultúrne atribúty regiónu.

Obec Podbiel ako vstupná brána do Roháčov je nielen jedným z centier turistického ruchu v regióne, ale je bohatá na podoby, prejavy a prvky tradičnej ľudovej hmotnej i nehmotnej kultúry, silné v minulosti a prítomné aj v súčasnosti. Z oblasti tradičnej architektúry je najvýznamnejšou práve lokalita Bobrová raľa - miesto realizácie festivalu - pamiatková rezervácia ľudovej architektúry s viac ako 50-timi objektami, svojim rozsahom v rámci Slovenska ojedinelá. Podbiel má vlastné múzeum, kde sú inštalované artefakty dokumentujúce najstaršie i novšie dejiny obce a prejavy jej obyvateľov.  Zaujímavá je aj priemyselná história Podbiela. V neveľkej obci napríklad existoval pivovar i Františkova huta - v súčasnosti ako technická pamiatka. Silná je i tradícia rezbárstva, aktuálne prezentovaná niekoľkými aktívnymi rezbármi a množstvom drevených plastík inštalovaných v obci. Prejavy duchovnej, hudobnej, tanečnej kultúry,  sú prezentované od roku 1985 folklórnou skupinou Senková a takmer 30 rokov i detským folklórnym súborom Podbielan.


Názov prímateľa
Obec Podbiel

Celkový rozpočet:
2 650,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €