Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

37. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností

Krátky opis
37.HFS sú najväčším podujatím folklóru a tradičnej ľudovej kultúry na hornej Nitre.Festival je dvojdňový:piatok-program regionálnych detských folklórnych súborov,komponovaný program speváckych skupín,folklórnych súborov,vystúpenie hosťa,tanečná škola;sobota-program regionálnych dospelých folklórnych kolektívov a pozvaných hostí,program víťazov postupových súťaží.Sprievodné podujatia-remeselný jarmok,workshop- výroba handrárskej píšťalky,tvorivé dielne pre deti,tradičná kuchyňa,výstava.
Fotogaléria
Názov podujatia
37. Hornonitrianske folklórne slávnosti

Miesto konania / kraj
Prievidza / Prievidza

Termín konania
20.06.2023 - 24.06.2023

Popis projektu

Projekt je zameraný na prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry s akcentom na hornú Nitru. Je to vrcholné podujatie, na ktorom sa stretávajú folklórne kolektívy pôsobiace na území hornej Nitry s cieľom predstaviť výsledky svojej práce. Dramaturgia HFS bude pozostávať zo scénických programových blokov miestnych folklórnych zoskupení a hostí, tanečného domu a rôznorodých sprievodných podujatí. Zámerom projektu je obohatenie kultúrneho života regiónu a prezentácia tradičnej kultúry. Projekt má prínos pre širokú odbornú a laickú verejnosť a napomáha k zachovávaniu tradičnej ľudovej kultúry, jej výskumu v jednotlivých obciach a následnej prezentácií výsledkov.
Prioritným cieľom slávností je zachovávanie, odovzdávanie a šírenie ľudových zvykov a tradícií, piesní a tancov, ľudových remesiel a ďalších prejavov ľudovej kultúry v hmotnej i nehmotnej podobe. Čiastkovými cieľmi je vzájomná konfrontácia a inšpirácia medzi súbormi, poskytnutie prezentačnej platformy, metodická pomoc zo strany režisérov programov, výchova v duchu národných tradícií a zážitková forma učenia sa. Ideovým východiskom podujatia je dlhoročná tradícia a zároveň potreba organizácie podujatia tohto typu na hornej Nitre. Podnecuje spoluprácu miestnych kultúrnych inštitúcií a rôznorodé sprievodné podujatia pomáhajú k propagácii ľudovej kultúry medzi širokými vrstvami obyvateľstva.
Programy: Stretnutie – Doma a vo svete - vystúpenia hornonitrianskych folklórnych skupín. Veselože – vystúpenia regionálnych detských folklórnych súborov. Komorné programy Pieseň v mojom živote a Medailón budú venované regionálnym osobnostiam. Mladé výhonky – prezentácia víťazov detských regionálnych folklórnych prehliadok a postupových súťaží. Z pokladov karpatských Nemcov – komponovaný program zameraný na kultúru karpatských Nemcov. S cieľom inšpirovať folklórne kolektívy a povzbudiť ich k ďalšej práci, budú pozvaní hostia slávností – folklórne súbory z iného regiónu - FS Považan z Považskej Bystrice, FS Vršatec z Dubnice nad Váhom. Vzdelávací charakter bude mať škola tanca, počas ktorej sa záujemcovia naučia tance z Považia, výstava – pravnianska výšivka, kurátorka Mgr. Oľga Danglová, CSc.,workshop výroby handrárskej píšťalky z Kamenca pod Vtáčnikom - lektor Drahoš Daloš a Daniel Kubizna. Sprievodné podujatia: tradičný jarmok – remeselníci z regiónu hornej Nitry, ochutnávka tradičných jedál, tvorivé dielne pre deti: keramická a hrnčiarska dielňa.
Garantmi projektu je programová rada zložená z etnológov, dlhoročných režisérov programov a pracovníkov RKC a HNM v Prievidzi.
Spoluorganizátormi podujatia sú Mesto Prievidza; Hornonitrianske múzeum v Prievidzi; Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza; Združenie miest a obcí hornej Nitry; OZ Hornonitrie.

Názov prímateľa
Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Celkový rozpočet:
12 900,00 €

Výška podpory:
9 000,00 €