Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Naše Kysuce 2023

Krátky opis
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, príspevková organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre detičky materskej škôlky v ZŠ s MŠ Čadci-Podzávoze interaktívne rozprávanie o jednom z najstarších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias spojený s workshopom – výrobou Moreny. Podujatie sa uskutočnilo v rámci projektu Naše Kysuce 2023. Projekt bol podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Naše Kysuce 2023: Folklór, tradície a deti : MORENA.

Miesto konania / kraj
Čadca / Čadca

Termín konania
10.03.2023

Popis projektu

https://www.kulturnekysuce.sk/images/stories/2023/Folkl%C3%B3r_2023/Spolo%C4%8Dn%C3%A1_foto_s_Morenoujpg.jpg" alt="Spoločná foto s Morenoujpg" width="778" height="778" style="max-width: 400px; height: auto; float: left; margin: 5px 25px 5px 5px; width: 400px;">

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, príspevková organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre detičky materskej škôlky  v ZŠ s MŠ Čadci-Podzávoze interaktívne rozprávanie o jednom z najstarších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias spojený s workshopom – výrobou Moreny.  Podujatie sa uskutočnilo v rámci projektu Naše Kysuce 2023. Projekt bol podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Piatok 10. marca 2023 tak bol pre detičky obohatený o krásne podujatie, kde lektorka Mgr. Zuzana Zuzčáková Gacíková, PhD. vysvetlila čo je ,resp. kto je Morena, na čo v minulosti slúžila. Potom spolu s Monikou Rakovanovou vytvorili Morenu, ktorú si detičky samé dokreslili a spoločne ju obliekli do kroja. Workshop pokračoval sprievodom ku potoku za škôlkou, počas ktorého si všetci spoločne spievali a napokon Morenu vyzliekli z kroja, zapálili ju a hodili do potoka. Následne bola spomedzi detičiek určená kráľovná, obliekli ju do kroja, ktorý mala predtým oblečený Morena. Zuzana Zuzčáková Gacíková aj Monika Rakovanová sú zároveň členkami folklórnej speváckej skupiny Vrchárky z Kysúc.  Deti mali z tohto podujatia veľký zážitok a hodnotili ho naozaj pozitívne.

PhDr. Mária Čanecká

Manažér pre folklór a ľudové remeslo 

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci


Projekt bol spropagovaný na Facebooku, na https://www.kulturnekysuce.sk/images/stories/2023/Folkl%C3%B3r_2023/Spolo%C4%8Dn%C3%A1_foto_s_Morenoujpg.jpg".">www.kulturnekysuce.sk., v regionálnej tlači. 

https://www.kulturnekysuce.sk/images/stories/2023/Folkl%C3%B3r_2023/Spolo%C4%8Dn%C3%A1_foto_s_Morenoujpg.jpg" kultúra - Naše Kysuce 2023: Folklór, tradície a deti : MORENA. (kulturnekysuce.sk)

Konkrétne v regionálnej tlači v My Kysuce 21.3.2023 vyšla tlačová správa, a v KYSUCE 22.3.2023.

Názov prímateľa
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

Celkový rozpočet:
4 500,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €