Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Aké je to byť... cyklus moderovaných rozhovorov o umeleckých profesiách (pracovný názov), 2. ročník

Krátky opis
Počas piateho večera na tému “Aké je to byť…” sa budeme rozprávať o súčasnej experimentálnej hudbe, jej komponovaní, vedení ensemblu a odovzdávaní skúsenosti mladým hudobníkom. Našim hosťom bude Daniel Matej - skladateľ, interpret, organizátor a pedagóg, vedúca osobnosť svojej generácie.
Fotogaléria
Názov podujatia
#5 - Aké je to byť skladateľom?

Miesto konania / kraj
Poprad / Poprad

Termín konania
02.06.2023

Popis projektu
Aké je to byť skladateľom?
Počas piateho večera na tému “Aké je to byť…” sa budeme rozprávať o súčasnej experimentálnej hudbe, jej komponovaní, vedení ensemblu a odovzdávaní skúsenosti mladým hudobníkom. Našim hosťom bude Daniel Matej - skladateľ, interpret, organizátor a pedagóg, vedúca osobnosť svojej generácie. 
2. jún 2023, 19:00 - 21:00
FELKA café & brew bar
Na letisko 19, Poprad - Veľká
Vstupné: 3€
Daniel Matej študoval kompozíciu a hudobnú teóriu na HTF VŠMU, na Conservatoire national supérieur v Paríži a na Kráľovskom konzervatóriu v Haagu. Medzi jeho učiteľov skladby patria Louis Andriessen, Juraj Beneš, Betsy Jolas, Ivan Parík a ď. V roku 1995 bol pozvaný do Berlína ako „composer-in-residence“ v rámci umeleckého programu DAAD. V rokoch 1996 – 2014 pedagogicky pôsobil na HTF VŠMU, od roku 2011 na Katedre hudobnej výchovy PdF UK, od roku 2013 aj na JAMU v Brne. V roku 1987 inicioval vznik súboru VENI ensemble, ktorý patrí k najvýznamnejším ansámblom zameraným na novú hudbu v česko-slovenskom kontexte. V roku 1990 inicioval prvý medzinárodný festival súčasnej hudby na Slovensku, Večery novej hudby, ktorého bol hlavným dramaturgom i umeleckým riaditeľom. V roku 2010 vytvoril – ako prirodzené vyústenie dlhoročných interpretačných a pedagogických aktivít – spolu s Mariánom Lejavom a Ivanom Šillerom projekt VENI ACADEMY. Ako skladateľ, interpret a organizátor hudobných podujatí spolupracoval s mnohými významnými osobnosťami súčasnej hudby (R. Aitken, L. Andriessen, G. Bryars, J. Cage, H. Davies, Ch. Fennesz, Z. Gyöngyössy, G. Müller, Ch. Newman, O. Yoshihide, S. Reich, J. Rose, E. Sharp, D. Vandewalle, M.Varga a i.) Jeho diela sú pravidelne uvádzané na domácich aj zahraničných pódiách. Je autorom viacerých zvukových inštalácií, ktoré vzišli zo spolupráce s domácimi aj zahraničnými výtvarnými umelcami.
Projekt “Aké je to byť…” prináša cyklus 7 moderovaných rozhovorov o umeleckých profesiách, ktoré budeme realizovať v priestore našej kaviarne. V projekte predstavíme 7 profesií, ktoré umenie priamo vytvárajú alebo jeho tvorbe pomáhajú v rôznych oblastiach. Pôjde o hudobníkov a skladateľov, umeleckých pedagógov, výtvarníkov, tanečníkov a hercov. V projekte potvrdilo svoju účasť 8 renomovaných umelcov zo Slovenska. Cieľom projektu je predstaviť rôznorodé umelecké profesie komplexnosť a pestrosť umenia, no najmä odkryť špecifické pracovné postupy a koncepcie práce jednotlivých umeleckých profesionálov. Prednášky a prezentácie profesií sa budú konať formou moderovaného rozhovoru s konkrétnym profesionálom v umení, ktorý bude viesť autor projektu, muzikológ a hudobný manažér, Juraj Beráts.
Diskusie sa konajú vždy v piatok o 19:00.
Rezervácie miest osobne alebo: 0903 696 153, hello@felka.coffee
Vstupné 3€ / osoba. Zmena programu vyhradená.
Podujatia v rámci projektov “Aké je to byť...?, 1. a 2. ročník” podporil z verejných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia. Partnerom je mabets a BCS production.
Názov prímateľa
felka s. r. o.

Celkový rozpočet:
3 420,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €