Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

20 rokov čítame s Osmijankom - pridaj sa aj ty! - Osmijankova literárna záhrada

Krátky opis
Celoslovenská čitateľská súťaž zameraná na podporu čitateľskej gramotnosti detí mladšieho školského veku - - vyhodnotenie 19. ročníka
Fotogaléria
Názov podujatia
Vyhlásenie výsledkov 19. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže Osmijankova literárna záhrada

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
01.06.2023

Popis projektu
Do 19. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže Osmijankova literárna záhrada sa zapojilo 230 školských kolektívov, knižníc a rodín zo 150 miest a obci z celého Slovenska, aj rodina žijúca v Luxemburgu, či slovenská škola Zvonček v Mníchove, v počte 5300 súťažiacich záhradníkov, ktorých súťaženie koordinovali hlavní záhradníci - pedagógovia, knihovníci a rodičia. 
Od decembra 2022 do konca apríla 2023 kvitla Osmijankova literárna záhrada v týchto mestách, mestečkách a dedinkách a sadili sa semienka z 8 súťažných kapsičiek. Súťažný zošit ilustroval skvelý slovenský ilustrátor Ďuro Balogh.

Počas tohto obdobia Osmijanko putoval naprieč Slovenskom od východu na západ, od severu na juh, navštívil aj mnohé malotriedky, napr. v Hornej Lehote, Smolníku, v Santovke, boli sme v Janíkovciach, Nitre, Dolných Orešanoch, ale aj veľké školy v Bratislave, Brezne, Starej Turej etc. Navštívili sme desiatky škôl a knižníc s hodnotným hravým literárnym a umeleckým programom, v ktorom okrem lektorov účinkovali aj Osmijankovi verní kamaráti  - bábkoherečky a bábkoherci. A tak sa hralo divadlo, čítali knihy, tancovalo, spievalo aj maľovalo, ale čo je najdôležitejšie ožívali knižné príbehy. 
Deti si vyskúšali na vlastnej koži čo znamená ochraňovať našu planétu, pomáhať druhým v ťažkých, niekedy aj neriešiteľných situáciách, ako pomôcť mamine či tatinovi, keď sú unavení, ako podporiť kamaráta, keď stráca vlastné sily a že o priateľov a rodinu sa musíme starať, ale aj o tých, ktorí sú niečím iní ako my, .... 

Takéto veľké Osmijankovo literárne putovanie sa mohlo uskutočniť vďaka podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia. 

Celý mesiac máj odborná porota zložená z odborníkov na detskú literatúru (PhDr. Ľudmila Hrdináková, PhD., PhDr. Ľubica Kepštová, Mgr. Martina Polakovičová, B.A., Mgr. srt. Stanislava Koníčková, Mgr. art. Patrícia Sopkovičová, Mgr. art. Silvia Sekelová, Mgr. Eliška Sadíleková, Mgr. Miroslava Biznárová) hodnotila výsledky "záhradníckej" práce.

Výsledky súťaže sa vyhlasujú 1. júna na Medzinárodný deň detí.

Hlavný partner projektu je Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
OSMIJANKO n.o.

Celkový rozpočet:
18 300,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €